H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Μπακαλιάρος Πλακί

Αυτό μάλιστα! Αυτό είναι φαΐ! Ηρωικό, επετειακό και πεντανόστιμο, να μοσχομυρίσει το σπίτι σας. Και αν μάλιστα συνδιαστεί με την υπέροχη σκορδαλιά τότε.... μυρίζει η υπόθεση 25η Μαρτίου.
Σας δίνω αυτή τη συνταγή με πολλή αγάπη και σας εύχομαι να την διασκεδάσετε!!!!!




ΥΛΙΚΑ:
1.5 kg μπακαλιάρο σε άλμη
3-4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
4 ώριμες ντομάτες για ροδέλες
6 ντομάτες για τον χυμό τους
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό
2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
3 πιπεριες φλωρίνης κόκκινες
1 κιλό πατάτες
1 κ.σ. μια 4 πιπέρια (προτιμώ Anatoli)
1 κ.γ. αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Από το βράδυ, ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο. Τον βυθιζουμε σε μια λεκάνη με νερό βρύσης, και κάθε 2 ώρες το αλλάζουμε. Συνολικά περίπου 5-6 φορές.

Σε ένα πήλινο πλακί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και κατόπιν αρχίζουμε την προετοιμασία μας.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες.

Καθαρίζουμε τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε.

Κόβουμε το σκόρδο σε σκελίδες.

Κόβουμε 6 ντομάτες σε ροδέλες.

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε ροδέλες επίσης και τα κρατάμε όλα τα λαχανικά στην άκρη.

Βαζουμε τα λαχανικά όλα σε μια μεγάλη λεκάνη για να τα μαρινάρουμε και να πάρουν γεύση.

Ρίχνουμε τα λαχανικά 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, το μισό πιπερι, λίγη σκόνη σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 1/2 κ.γ. κανέλλα και προσεκτικα με τα χέρια μας ανακατεύουμε να πάει παντού το πασπάλισμα.

Σε μια άλλη λεκανίτσα, θα βάλετε τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια, και θα  κάνετε το ίδιο με τα λαχανικά.

Καλό ανακάτεμα να πάει παντού η γέυση.

Ξεκινάμε να στρώνουμε το φαί μας μέσα στο πήλινο.

Κάτω στο πήλινο έχουμε ρίξει το λάδι. Κατόπιν ρίχνουμε λίγη ντομάτα πολτοποιημένη.

Μία στρώση πατάτες, από πάνω μια στρώση κρεμμύδια, από πάνω μια στρώση μαϊντανό και το ψάρι, από πάνω μια στρώση πιπεριές, μετά ντομάτα και μετά τα ίδια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

Ρίχνετε μισό λίτρο ζεστό νερό μέσα στο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για περίπου 2 ώρες. Καλό είναι μετά την πρώτη μισή ώρα να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο το φαί σας, και να το ξαναξεσκεπάσετε τα τελευταία 30΄ του ψησίματος.

Να το συνοδεύσετε με παραδοσιακά τραγούδια, μπόλικη σκορδαλιά και το καλύτερο λευκό κρασί σας    :)


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου