H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Κοντοσούβλι το Αρχοντικό

Ποίημα, συγκλονιστικό, απίστευτο, Τό πιάτο!!!! Είναι πολύ ο βασιλιάς των συνοδευτικών για το πασχαλινό τραπέζι! Η γιαγιά του μπαμπά με καταγωγή από την Κάρυστο έφτιαχνε το κοντοσούβλι έτσι όπως σας το γράφω σήμερα. Χριστέ μου...!!!!! Τί ανάμνηση! Καλή απόλαυση λοιπόν και Χρόνια Πολλά!!!!






ΥΛΙΚΑ:
(για 8 άτομα)
3 Kg χοιρινή νεφραμιά
4 πιπεριές πράσινες
4 πιιπεριές κόκκινες
4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
4 μεγάλες ντομάτες
1 1/2 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. μιξ 4 πιπέρια
6 σκελίδες σκόρδο
3 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
2 λεμόνια το χυμό
3 κ.σ. ρίγανη από χωριό

για το άλειμμα του κρέατος όσο ψήνεται:

2 λεμόνια το χυμό
3 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη

1 κοντή σούβλα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Απόβραδίς:

Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το κρέας το οποίο θα έχουμε ζητήσει από τον χασάπη να μας το κόψει σε κομμάτια περίπου 6-7 εκ. διάμετρο.

Σε μια λεκάνη πλαστική ρίχνουμε το κρέας, τη ρίγανη, το πιπέρι, το σκόρδο πολτοποιημένο, το ελαιόλαδο και τις πιπεριές κομμένες στα 4 έκαστη και το κρεμμύδι (όχι τη ντομάτα...) τα ανακατεύουμε καλά καλά με τα χέρια μας και τα αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα....:

Βάζουμε στο ηχοσύστημη να παίζει δημοτικά τραγούδια και πάμε καρφί στην κουζίνα μας !!!!

Παίρνουμε την λεκάνη μας, στίβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε το ζωμό τους μέσα στο κρέας και πασπαλίζουμε με το αλάτι.

Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και αρχίζουμε το στήσιμο της σούβλας.

Πρώτα ένα λαχανικό μετά ένα κομμάτι κρέας μετά ένα λαχανικό και έτσι πάμε μέχρι το τέλος.

Το ψήσιμο θα πάρει περίπου 1-2 ώρες ανάλογα τη φωτιά (καλύτερα σιγανή να μην μας στεγνώσει το κρέας).

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος πασαλείβουμε το κρέας όπως γυρνάει με το μιξ λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη με τη βοήθεια ενός πινέλου για πίτα...

Το ψήσιμο να το αφήνετε στους άντρες, αλλά να τους έχετε υπό έλεγχο γιατί στο σπίτι του παππού, δύσκολα έφτανε ολόκληρο το κοντοσούβλι στο τραπέζι...(το μασουλάγανε οι "ψήστες" μαζί με παγωμένη μπυρίτσα... έτσι για να δοκιμάσουν αν είναι εντάξει στο ψήσιμο...)

Tip:

Η γιαγιά Άννα, όταν φτιάχναμε στο σπίτι του παππού το κοντοσούβλι, έμπηγε μέσα στη χόβολη ολόκληρες αγκινάρες, με τα αγκαθάκια τους και όλα τους τα φύλλα! Μην σας παραξενεύει: ακούστε...
Έπαιρνε την αγκινάρα, την αλατοπιπέρωνε, έριχνε ελαιόλαδο και την έκλεινε μέσα σε αλουμινόχαρτο.
Τις έχωνε μετά μέσα στη χόβολη εκεί που γινόταν το κοντοσούβλι... Και μετά... Θεέ μου, τί απίστευτο αποτέλεσμα. Εμείς τα παιδάκια που δεν θέλαμε να φάμε τη σάρκα της αγκινάρας, πιπιλάγαμε τα φυλλαράκια που ήταν πεντανόστιμα και καπνισμένα, με την πικάντικη γεύση εκεί στην ακρούλα τους.

Τόσο όμορφες αναμνήσεις...

Πραγματικά σας εύχομαι να απολαύσετε τη συνταγή μου.



ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

2 σχόλια:

  1. Μπράβο θα το φτιαξω το Σαββάτο..θατο τυλιξω στο ψήσιμο με λαδοκολα καθόλου? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κοντοσούβλι είναι καλό να το τυλίγουμε μόνο αν η φωτιά μας είναι δυνατή και αυτό γιατί σαν κρέας το χοιρινό επειδή σε αντίθεση με το μοσχάρι δεν έχει λίπος ανάμεσα στους ιστούς, έχει την τάση όταν υπερθερμαίνεται κατά το ψήσιμο να σφίγγει και συνεπώς αν δεν το προσέξουμε να μας γίνει "τσίχλα". Αν η φωτιά έχει "κάτσει", δε χρειάζεται να το σκεπάσεις. Για κάθε περίπτωση αν είσαι αρχάριος μάγειρας δοκίμασε να το τυλίξεις με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για τα 3/4 του χρόνου ψησίματος. Μόνο μια ένσταση: όταν το τυλίγουμε το χοιρινό και δεν το αφήνουμε να ξεροψηθεί μπορεί ελαφρώς να μας μυρίζει το κρέας του. Σε κάθε περίπτωση και για να μη σε κουράζω, η μαγειρική είναι το αποτέλεσμα μέσα από την εμπειρία: σημασία έχει να το κάνεις και εσύ θα κρίνεις τί είναι σωστό για εσένα και την παρέα σου! Σε ευχαριστώ θερμά που επισκέφθηκες τη Μαρουλίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή