H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Κοκορέτσι

Πασχαλινή συνταγή Νο2, μπελαλίδικη και τη υπομονής βεβαίως βεβαίως. Προσωπικά να ξεκαθαρίσω πως από το κοκορέτσι τρώω μόνο εντεράκια (αν διαβάσετε το σχόλιο της εναλλακτικής μαγειρίτσας θα καταλάβετε τον λόγο) και όπως και στις προηγούμενες συνταγές έτσι και αυτή είναι πατρογονική από τη γιαγιά Άννα !!!





ΥΛΙΚΑ:
(για 8 άτομα τουλάχιστον)
2 συκωταριές αρνίσιες με τα γλυκάδια της (όχι τη σπλήνα)
4 αντεριές αρνίσια (μεγάλα αν γίνεται)
2 μπόλιες αρνίσιες
4-5 κ.σ.αλάτι (ανάλογα τα γούστα...)
4-5 κ.σ. μιξ 4 πιπέρια (ανάλογα τα γούστα...)
10 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. ρίγανη
5 λεμόνια το χυμό
5 ποτ. κρασί ελαιόλαδο
1 μέτριο μπουκάλι ξύδι
1 σούβλα τετράγωνη και όχι στρογγυλή για να μη γλιστράνε τα εντόσθια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Το Μεγάλο Σάββατο...:

Ετοιμάζουμε τα εντόσθια:

Πλένουμε καλά τα εντόσθια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν τα υγρά τους σε ένα τρυπητό.

Κατόπιν, σε μια λεκάνη, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα με το μισό αλάτι, το  μισό πιπέρι, το μισό λάδι, το χυμό από τα λεμόνια, το σκορδο πολτοποιημένο και τη ρίγανη να μαριναριστούν στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον, καλυμμένα με μεμβράνη.
Γενικά ο κανόνας είναι να ρίχνουμε μπολικο αλατοπίπερο στα εντόσθια και για τη γεύση και το σίτεμα αλλά και για την υγιεινή.
Και κάτι τελευταίο: από τις συκωταριές, χρησιμοποιείστε μόνο τα 3/4 του συκωτιού γιατί το πολύ συκώτι πικρίζει!!!
Ετοιμάζουμε τα έντερα:

Τα πλένουμε πολύ καλά εξωτερικά και με μια βελόνα πλεξίματος ή με το πλαστικό μέρο από ένα στυλό (το κάνει η μαμά μιας φίλης μου) προσεκτικά τα γυρίζουμε από τη μέσα πλευρά, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και τα αφήνουμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό και μπόλικο ξύδι μέχρι να ετοιμάσουμε τα εντόσθια.

Σημείωση: όταν θα είναι ώρα να τυλιχτούν τα έντερα θα τα στραγγίζεται ένα ένα πολύ καλά από τα υγρά τους!


Τύλιγμα σούβλας:
Παίρνουμε τη σούβλα και βάζουμε διαδοχικά καρδιά, γλυκάδι, πνευμόνι, γλυκάδι, συκώτι, γλυκάδι και ούτω καθεξής μέχρι να μας τελειώσουν τα εντόσθια. Μην βάλετε διαδοχικά εντόσθια και ιδίως συκώτι που στεγνώνει γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο θα είναι νόστιμο πολύ το κοκορέτσι και μαλακό.
Τα σφίγγετε μεταξύ τους να μην υπάρχουν κενά και συνεχίζουμε με το "μπόλιασμα"....

Ξεκινάμε τη διαδικασία βάζοντας τη μπόλια του αρνιού και στερεώνοντάς τις μπόλιες του αρνιού στο με οδοντογλυφίδες που θα βγάλουμε στη συνέχεια, αν μπορούμε.


Αρχίζουμε από το πάνω μέρος της σούβλας και με τη βοηθέια κάποιου άλλου ξεκινάμε το τύλιγμα των εντέρων ως εξής: δένουμε κόμπο στο πάνω μέρος 2 έντερα και σχηματίζοντας Χ σταυρώνουμε τα έντερα, ο βοηθός παράλληλα μας γυρίζει τη σούβλα και συνεχίζουμε μέχρι να το τυλίξουμε όλο.

Προσεκτικά αν μπορούμε αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.

Κατόπιν σκεπάζουμε την σούβλα με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε όλο το βράδι το κοκορέτσι όρδιο πάνω σε ένα ταψί ή λεκάνη για να στραγγίξει τα υγρά του.

Την Κυριακή του Πάσχα....:

Ψήσιμο:

Στην αρχή το κοκορέτσι θα το βάλετε στη σούβλα σας ψηλά και θα το γυρνάτε αργά. Μόλις αρχίσε να βγάζει αφρούς (βράζει εσωτερικά δηλαδή), τότε το κατεβάζετε χαμηλά κοντά στη φωτιά και το γυρίζετε γρήγορα μέχρι να κρατσανίσει η κρούστα του. Χρόνος ψησίματος περίπου 1ω & 30λ (για 80εκ. μήκος)  και κατά τη διάρκεια του ψησίματος το πασαλείβουμε συνέχεια με το μιξ λεμόνι, λάδι, ρίγανη, πίπερι, αλάτι μέχρι  να γίνει το σουβλιστό μας. Το κοκορέτσι είναι έτοιμο όταν θα το τρυπήσουμε με το πιρούνι και δεν θα βγάζει πια υγρά.



ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου