H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Χοιρινό στη γάστρα με μέλι και μουστάρδα

Εκπληκτική γεύση, πολύ εύκολο αλλά αργό στην παρασκευή- η υπομονή όμως θα σας ανταμείψει.


ΥΛΙΚΑ: (για 6 άτομα)

1 μπούτι χοιρινό
1.5 κιλό πατάτες
8 πορτοκάλια (το χυμό και το ξύσμα από τα 2)
8 μανταρίνια
2 λεμόνια
1 συσκευασία μέλι περίπου 250γρ
1/2 βαζάκι μουστάρδα γλυκειά
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
μπαχάρι
σκόνη σκόρδο
2 κ.γ. δενδρολίβανο
ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Το φαγητό αυτό ψήνεται αποκλειστικά στη γάστρα. Πρέπει να έχετε υπομονή, γιατί ψήνεται σε χαμηλή  θερμοκρασία, στους 150 βαθμούς πάνω- κάτω αντιστάσεις για τουλάχιστον 5 -6 ώρες.

Στίβουμε όλα τα φρούτα μας, ανακατεύουμε τους χυμούς τους και περιχύνουμε το κρέας μας- το οποίο είναι ήδη τοποθετημένο στη γάστρα.

Ρίχνουμε μπόλικο λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, σκόνη σκόρδο και λίγο δενδρολίβανο και κάνουμε "μασάζ" με τα υλικά για να μαριναριστεί τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο - αν έχετε κέφια, μπορείτε να το μαρινάρετε και περισσότερες ώρες (έως 12).

Ετοιμάζουμε τις  πατάτες μας.

Προτιμήστε τις μικρές στρογγυλές πατατούλες που θα δώσουν ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα στον μπουφέ μας. Αφού τις πλύνετε και τις στραγγίσετε, τις περιχύνετε και αυτές με χυμό από τα φρούτα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και δενδρολίβανο και 2 κ.σ. μέλι. Τις αφήνουμε 5-10 λεπτάκια να μαριναριστούν ανακατεύοντας με τα χέρια συνέχεια.

Ζεσταίνουμε μισό φλυτζάνι νερό και ρίχνουμε μέσα το μέλι και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε το κρεάς και τις πατάτες.

Χωρίς να προσθέσουμε καθόλου επιπλέον νερό, καπακώνουμε τη γάστρα  και κατόπιν, το αφήνουμε να σιγοψηθεί τουλάχιστον για 5 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 150.

20 λεπτά πριν το βγάλετε, ανοίγετε το καπάκι, δυναμώνετε λίγο στους 180 και αφήνετε να ροδίσει.

Όταν ανοίξετε το καπάκι θα ενθουσιαστείτε από το χρώμα που θα έχουν πάρει το κρέας και οι πατάτες αλλά και από τη συγκλονιστική μυρωδιά !

Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, καθώς είναι ένα εντυπωσιακό φαγητό για τους καλεσμένους σας το οποίο θα το κόψετε και θα το βάλετε σε μεγάλη πιατέλα για να σερβίρετε σε μπουφέ!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

4 σχόλια:

  1. την μουσταρδα ποτε την βαζετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, εκ παραδρομής το είχα παραλείψει. Ξαναδιαβάστε τη συνταγή, την οποία διόρθωσα. Τη μουστάρδα και το μέλι τα βάζουμε τελευταία, πριν βάλουμε στο φούρνο το φαγητό. Καλή επιτυχία και Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα το φτιάξω την Κυριακή και θα βαθμολογήσω μετά! Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι θέλει τόσες ώρες ψησίματος. τις πατατούλες θα τις βάλω με τη φλούδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ !
    ΤΗΝ ΠΕΤΑΜΕ¨? ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΕΡΙΧΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή