H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Πασχαλινά Τσουρέκια- Παρλιάρος

Αυτές οι υπέροχες και Άγιες Ημέρες, του Πάσχα, της πιο ελληνικής γιορτής, δεν θα μπορούσαν παρά να συνοδεύονται με τις συγκλονιστικές μυρωδιές που ήδη εξάλλου κατακλύζουν την φύση, το ανοιξιάτικο τοπίο. Έτσι και οι μυρωδιές της κουζίνας έρχονται να "στεφανώσουν" το άρωμα της Λαμπρής με την τόσο χαρακτηριστική θαλπωρή και τρυφερότητα που γεμίζει την ατμόσφαιρα.
Στο σπίτι μου, από μικρή, θυμάμαι πόσο χαρακτηριστικά κάποιες μυρωδιές ήταν πάντα τόσο εμβληματικές και έφταναν για να νιώσω σαν παιδί το καρδοχτύπι της χαράς για τα δώρα, τους φίλους και τους συγγενείς που έρχονταν στο σπίτι, τα ματσάκια της πασχαλιάς που έβαζε η μαμά και η γιαγιά σε αυτοσχέδια βαζάκια, τις βόλτες με το ποδήλατο στο περιβόλι του παππού, η προσμονή για τη λαμπάδα του νονού και τα καινούργια κόκκινα λουστρινάκια που θα έβαζα το Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία. Έτσι και η μυρωδιά από το μαχλέπι, όταν το τσουρεκάκι έμπαινε στο σπίτι ή το έψηνε η γιαγιά, με έκανε πάντα να περιμένω την αιώνια διευκρίνηση από τη μαμά μου : "εμείς οι Κωνσταντινοπολίτες δεν το τρώμε το τσουρέκι αν δεν μοσχοβολάει μαχλέπι!"

Τέλος! Η δήλωση έπεφτε σαν απαράβατος νόμος, κι εγώ αναρωτιόμουν τί στο καλό ήταν το μαχλέπι πριν μπουκωθώ με μπόλικο τσουρεκάκι βουτηγμένο στο γάλα μου.

Μετά από χρόνια, συνάντησα αυτή τη συνταγή του Παρλιάρου (Κωνσταντινοπολίτης γαρ) τον οποίο λατρεύω και θαυμάζω, και σας προτρέπω να ακουλουθήσετε τις συμβουλές και την παρακάτω συνταγή του για να φτιάξετε με τα χεράκια σας υπέροχα πασχαλινά τσουρεκάκια!









ΥΛΙΚΑ:

35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)

35 γρ. βούτυρο αγελάδoς

100 γρ. φρέσκο γάλα

160 γρ. ζάχαρη άχνη

3 αυγά

5 γρ. μαχλέπι

5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο

100 γρ. νερό χλιαρό

40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας

650 γρ. αλεύρι σκληρό

1 αυγό για επικάλυψη αμύγδαλο φιλέ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα.

Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά.

Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα.

Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Φτιάχνουμε μια μπάλα , χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.

Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.

Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.

Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας.

Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.

Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.

Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.

Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

18 σχόλια:

  1. Αχ αυτά τα τσουρέκια όταν τα βρίσκω τα εξαφανίζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε φέτος να φτιάξεις τα δικά σου με αυτή τη συνταγή! το αποτέλεσμα θα σε ξετρελλάνει! Καλή επιτυχία :)

      Διαγραφή
  2. Φετος πρωτη φορα θα δοκιμασω να φτιαξω μονη μου τσουρεκια.. κραταω κι αυτη τη συνατγη και βλεπουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μόνο το ότι η συνταγή είναι του Παρλιάρου, αποτελεί εγγύηση για το καλό αποτέλεσμα. Πολύ πολύ σημαντικό είναι να ακολουθήσεις με πιστότητα τις οδηγίες (ζυγαριά ακριβείας για τις ποσότητες, τα υλικά όπως σου τα λέει...) και επίσης να έχεις ένα καλό θερμόμετρο φούρνου που είναι για τη ζαχαροπλαστική το δεξί μας χέρι, γιατί οι κουζίνες σπάνια έχουν θερμοστάτη ακριβείας στο φούρνο τους. Η μυρωδιά από τα τσουρέκια θα κρατήσει για μέρες και μέρες στο σπίτι σου :) Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  3. Αυτά τα τσουρέκια κάνω κι εγώ εδώ και 2 χρόνια, όμως θα τα ήθελα μια σταλίτσα πιο γλυκά (δεν είμαι του γλυκού γενικά, αλλά το τσουρέκι πρέπει να είναι τσουρέκι)..και με λίγο λιγότερη ίσως μαστίχα. Λέω φέτος να δοκιμάσω τη μικρή αλλαγούλα, γιατί πραγματικά λίγη ζαχαρίτσα παραπάνω τη 8έλουν νομίζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στη Μαρουλίτα. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αλλά μιας και γενικά στο σπίτι μου δεν αρέσει η ζάχαρη, φαίνεται πως μένουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.
      Σου εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση !

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. Πρώτη χρονιά φέτος θα φτιάξω τσουρέκια και θα κάνω αυτή την συνταγή. Μονο μια παρατήρηση... είδα την εκπομπή του Παρλιάρου και ενώ στο τέλος λέει 160 gr ζάχαρη άχνη κατα την διάρκεια της διαδικασίας χρησιμοποιεί κανονική ζάχαρη. http://youtu.be/hS_CKNz1JTQ Αν ήταν άχνη θα την κοσκίνιζε, οπότε μαλλον κάποιο λάθος έχει γίνει. Καλό Πάσχα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ που επισκέφθηκες τη Μαρουλίτα.
    Δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα να αντικαταστήσεις την άχνη με κρυσταλλική ζάχαρη.
    Απλά το αποτέλεσμα στο τσουρέκι θα είναι ανεπαίσθητα πιο γλυκό.
    Η διαφορά μεταξύ τους είναι πως η άχνη ζάχαρη έχει και κάποια ελάχιστη αναλογία σε αλεύρι. Τα τσουρέκια στην παραπάνω συνταγή, να γνωρίζεις πως είναι μέτρια σε γλυκύτητα οπότε μπορείς να αυξήσεις την άχνη ή να την αντικαταστήσεις με κρυσταλλική... Μην ανησυχείς για αυτό λοιπόν. Προσπάθησε να μην παραβείς τη δοσολογία του αλευριού ώστε να αποφύγεις να σου γίνουν σκληρά. Στα υπόλοιπα μπορείς να πειραματιστεις (δηλαδή να αυξήσεις τα λιπαρά στο γάλα, ίσως αντικαθιστώντας μέρος με κρέμα γάλακτος, ή στο είδος βούτυρου που θα χρησιμοποιήσεις ή ακόμα και στην ποιότητα του αλευριού.
    Ελπίζω να σε κάλυψα!
    Καλές Μαγειρικές και Καλό Πάσχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για την απάντηση και την διευκρίνιση. Δεν γνώριζα οτι είναι τόσο μικρή η διαφορά. Είχα διαβάσει παραπάνω οτι δεν είναι αρκετά γλυκά και υπέθεσα οτι μπορεί να είναι γι' αυτο. Να 'σαι καλα και εσύ Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι μας.

      Διαγραφή
  6. ποσα τσουρεκια μπορεις να κανεις με αυτες τις αναλογιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ που επισκέφθηκες τη Μαρουλίτα.

      Οι αναλογίες της συνταγής είναι για 4 μέτρια σε μέγεθος τσουρέκια.

      Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά

      Διαγραφή
  7. γεια σαααας όταν θελω να φτιαξω διπλη ποσοτητα δηλ 8 τσουρεκια βαζω τα διπλα από όλα τα υλικα; η 16; ευχαριστω καλο Πασχα με υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γειά σας ! Προτείνω να ξεκινήσετε με διπλή ποσότητα σε όλα αλλά προσοχή γιατί αν δεν έχετε τις κατάλληλες λεκάνες για το φούσκωμα των τσουρεκιών, κινδυνεύετε να "τρέχετε" πίσω από την ανεξέλεγκτη ζύμη που θα φουσκώνει και θα φουσκώνει και θα φουσκώνει! :)
    φαντάζομαι για να θέλετε να κάνετε 8 τσουρέκια έχετε τον κατάλληλο χώρο και αρκετό χρόνο επίσης!
    Καλή επιτυχιά και Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα τσουρέκια μυρίζουν υπέροχα, είναι στο φούρνο τώρα! Ευχαριστώ για τη συνταγή! Φαίνεται να έχουν ψηθεί και είναι μόνο 20 λεπτά στο φούρνο! Επίσης, έχω αντικαταστήσει τη φρέσκια μαγιά με ξηρή μαγιά, έχουν φουσκώσει αρκετά. Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρομαι πολύ!!! Καλή Ανάσταση με Χαρά και Υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή