H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Πασχαλινά κουλούρια

Τα πασχαλινά κουλούρια για το σπίτι μου ήταν πάντα γεγονός. Περίμενα πώς και πώς τη μητέρα μου να γυρίσει από τη δουλειά και Μεγάλη Πέμπτη από νωρίς ξεκινούσαμε. Στο τραπέζι ερχόταν η μυρωδάτη ζύμη που έπλαθε η μαμά πιο κει μόνη της κι εγώ όμως είχα τη δημιουργική γωνίτσα μου...: μου έδινε η μαμά ζυμαράκι για να το πλάσω, κοτσιδάκι, σαλίγκαρό... Όταν δεν κοίταζε, όλο και έχωνα στο στόμα μπουκίτσες από το μυρωδάτο ζυμάρι. Τα ψημένα κουλουράκια, έμπαιναν θριαμβευτικά στην πιο περίοπτη θέση στο μεγάλο τραπέζι, περιμένωντας υπονομετικά την Κυριακή του Πάσχα για το ηρωικό μπλούμ μέσα στο γάλα. Τί όμορφες αναμνήσεις!  Θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή με πολλή πολλή αγάπη !





ΥΛΙΚΑ:
(περίπου 50-60 κομμάτια)

1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

600 γρ. βούτυρο (προτιμώ Lurpak)
390 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά βιολογικά
120 γρ. γάλα πλήρες (προτιμώ Ολυμπος)
120 γρ.ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 πορτοκάλι το ξύσμα
1 κ.γ. σόδα
2 βανίλιες
3 αυγά βιολογικά για το άλειμμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Το πιο σημάντικό για να ξεκινήσουμε είναι όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσουμε.

Στο μίξερ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και κατόπιν προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο. Όταν τελειώσει το χτύπημα, λειώνουμε τη σόδα μέσα στο μείγμα μας.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέϊκιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κάνοντας μια λακούβα στη μέση του αλευριού, ρίχνουμε το υδαρές μείγμα του μίξερ και ανακατεύουμε πολύ καλά να σχηματιστεί μια ευωδιαστή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα δάχτυλα.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο 1 ώρα.

Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια στα αγαπημένα μας σχήματα.

Τα βάζουμε σε μια αντικολλητική λαμαρίνα, τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε για περίπου 15' μέχρι να ροδίσουν.

Tip: Να αγοράσετε καλαθάκια (έχει ο Σκλαβενίτης οικονομικά) και να τα στολίσετε με λίγα αυγουλάκια, ένα τσουρεκάκι, και πασχαλινά κουλουράκια που θα τυλίξετε μέσα σε χρωματιστή ζελατίνα, και να τα κάνετε δώρο σε όσους αγαπάτε!!! Βάλτε μέσα και κανένα πασχαλινό στολίδι και πιστέψτε με θα ξεχωρίσετε... Νισάφι με το ετοιματζίδικο δώρο επιτέλους !!!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ & ΧΡOΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου