H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μοσχαράκι κοκκινιστό με κολοκυθάκια

Αυτό το πιάτο μπορώ εύκολα να το καταχωρήσω κάτω από τη γενική κατηγορία "μαμαδίσια φαγάκια". Και νόστιμο και σαλτσάτο (που ενδιαφέρει τον μπαμπά) και με τα λαχανικούλια του (που συνήθως σνομπάρουν τα παιδιά) και στο πλαίσιο δεν συνδύασα το κρέας με άμυλο που ενδιαφέρει τη μανούλα που προσέχει τί τρώει!!! Θα χαρακτήριζα σαν συνταγή μέτριας δυσκολίας και επίσης φαγάκι λίγο της υπομονής καθώς για να σας πετύχει πρέπει να δώσετε χρόνο και .... αγάπη!
Πάμε να μαγειρέψουμε λοιπόν.






ΥΛΙΚΑ:
(υλικά για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχαρίσια ποντίκια
1 κιλο κολοκυθάκια φρέσκα λεπτά
2 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτ. κρασιού κόκκινο κρασί ή 1/2 ποτ. κρασιού Μαυροδάφνη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 ζελέ Knorr λαχανικών
2 κ. σούπας πελτέ τομάτας ΚΥΚΝΟΣ
1 συσκευασία ντομάτας κονκασέ
1 κ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κ.γλυκού κανέλα
3 γαρύφαλλα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.σούπας cornflower για το δέσιμο της σάλτσας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει σε μεριδούλες τα ποντίκια.

Από τον μανάβη μας, ζητάμε να μας δώσει τα πιο φρέσκα και τρυφερά κολοκυθάκια.

Ξεπλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε προσεκτικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.

Κόβουμε το ένα κρεμμύδι στα τέσσερα και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε κατόπιν το κρέας το οποίο και το τσιγαρίζουμε ώστε να θωρακιστεί καλά και να κρατήσει τα ζουμάκια του μέσα του.

Η διαδικασία του τσιγαρίσματος θα σας πάρει περίπου 5-7 λεπτά, οπότε, και ρίχνετε μέσα το ζελέ λαχανικών, το άλλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τις σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες και συνεχίζετε το αναποδογύρισμα του κρέατος.

Στα δέκα λεπτάκια από την αρχή της διαδικασίας σβήνετε με το κόκκινο κρασί.

Αφήνετε 5' να βράσει το κρέας με το κρασί.

Σε ένα μπωλ έχετε ανακατέψει τον πελτέ τομάτας με την ντομάτα κονκασέ, τα κανέλα, τα γαρύφαλλα, το πιπεράκι και τη ζάχαρη.

Ρίχνετε το μείγμα της ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, την σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά (αν η κουζίνα σας είναι από το 1-9 υπολογίστε να την έχετε μάξιμουμ στο 3, αν η κουζίνα σας είναι από το 1-3 τότε χαμηλώνετε στο 1 1/2).

Το αφήνετε να σιγο-βράσει για 1 1/2 ώρα τσεκάροντάς το συχνά.

 Να έχετε στον βραστήρα σας έτοιμο ζεστό νεράκι έτσι ώστε όταν χρειάζετε να συμπληρώνετε με νεράκι εξασφαλίζοντας ότι το κρεατάκι σας μισοκαλύπτεται από υγρό σε όλη τη διάρκεια που το μαγειρεύετε.

Μετά από 1 1/2 ώρα προσθέτουμε τα κολοκυθάκια τα οποία προηγουμένως τα έχουμε ξεπλύνει καλά και έχουμε κόψει τα κοτσανάκια τους. Αν είναι εξαιρετικά τρυφερά και φρέσκα δεν χρειάζεται να τους ξύσουμε τη φλούδα.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 30' ακόμα μέχρι να μελώσει το φαγάκι μας.

Πέντε λεπτά πριν το κατεβάσουμε, παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα ζουμάκι από την κατσαρόλα μας, το οποίο αφήνουμε για 2-3 λεπτά να πάρει θερμοκρασία δωματίου, το ρίχνουμε σε ένα μπωλάκι όπου το ανακατεύουμε με το κορνφλάουερ.

Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο μάτι για 5' μέχρι να δέσει το ζουμάκι μας.

Το φαγάκι αυτό μπορεί, αν θελουμε να συνοδευτεί με ρυζάκι, πατατούλες τηγανητές ή πουρέ, ή ακόμη καλύτερα, να το φάμε ως έχει με σαλατίτσα.



ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

1 σχόλιο: