H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Ραβανί

Είναι ίσως από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά και πολύ οικείο πιστεύω στους περισσότερους από εμάς. Θέλετε η απαλή υφή του, θέλετε το χρυσαφί χρωματάκι του, θέλετε η μυρωδιά του και οι παραλλαγές του (με μαστίχα ή με ινδική καρύδα), θέλετε που το έφτιαχνε η γιαγιά μου  η σμυρνιά, αφράτο αφράτο και λαχταριστό, το ραβανί ή ρεβανί ή όπως θέλετε έχει θέση στην καρδιά μου.
Σας εγγυώμαι επιτυχία με τη συνταγούλα μου, αρκεί να την ακουθήσετε πιστά!






ΥΛΙΚΑ:

1 φλ. τσαγιού αλεύρι
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
4 κ.σ. γάλα
1 σφηνάκι κονιάκ ή μαστίχα
 6 αυγά βιολογικά
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
1 χούφτα άσπρισμένα αμύγδαλα για το στόλισμα

για το σιρόπι:
3 ποτ. ζάχαρη
2 ποτ. νερό
1 ξύλλο καννέλας
1 φλούδα λεμόνι ή πορτοκάλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το ποτό, τις βανίλιες, το βούτυρο, το γάλα και το μπέϊκιν.

Σε μια λεκάνη ετοιμάζουμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά τη μαρέγκα με το μείγμα.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί ή/ και στρώνουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Στολίζουμε με τα αμυγδαλάκια, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40' .

Το αφήνουμε να κρυώσει, και του ρίχνουμε το σιρόπι καυτό.

Σερβίρεται και ζεστό και παγωμένο, ιδανικά μαζί με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου