H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Μελαχρινή ή ψεύτικη καρυδόπιτα


Μιλαμε για το πιο εύκολο γλυκό. Τα βάζω μαζί με την πορτοκαλόπιτα τόσο στο πόσο γρήγορα γίνονται, όσο και στη νοστιμάδα. Να γνωρίζετε πως ανά την Ελλάδα αυτή η συνταγή γνωρίζει πολλές παραλλαγές, ας πούμε κάπου κάπου βάζουν βούτυρο αντί για λάδι, περισσότερο καρύδι, στην Κεντρική Ελλάδα βάζουν και κρέμα από πάνω (!).  Όπως κι αν έχει, σας εύχομαι καλή επιτυχία.






ΥΛΙΚΑ:
4 αυγά
3 βανίλλιες
1 1/2 φακ. μπέϊκιν πάουντερ
2 κούπες τρίμμα φρυγανιάς
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα καρυδόψιχα
½ κούπα καλαμποκέλαιο
Τρίμμα ενός λεμονιού
1 σφηνάκι κονιάκ
1 1/2 κ.γ. Σμυρνίο (μείγμα καννελογαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο)
1/4 κ.γ. τρίμμα γαρύφαλλο

για το σιρόπι:

3 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλα
φλούδα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, ζάχαρη, κονιάκ και καλαμποκέλαιο και τα χτυπάμε καλά.
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε καρυδόψυχα, την τριμμένη φρυγανιά, τις βανίλιες, το μπέϊκιν και το τρίμμα λεμονιού.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια κουτάλα και ομογενοποιούμετο μίγμα.

Το ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι πασαλειμμένο καλά με καλαμποκέλαιο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 55΄ με 60΄ στους 180΄ βαθμούς.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε με το σιρόπι το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό.

Να συνοδέψετε αυτό το υπέροχο γλυκό με τον αρωματικό σας γαλλικό!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου