H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Κρητικές πανσέτες με ντομάτα και φέτα φούρνου

Αυτό το φαγητό είναι... τι να πώ τώρα... μεγαλειώδες. Πάντα πιστή στις γρήγορες και εύκολες συνταγές (πάνω απ' όλα) σας εγγυώμαι ΤΟ αποτέλεσμα! Βασικά, θα αρέσει στους αρσενικούς σας... να το ξέρετε  :)  
(ο τίτλος της συνταγής οφείλεται στο ότι η έμπνευση μου προέκυψε από επίσκεψη σε παραδοσιακή κρητική ταβέρνα και μετά από.... αρκετά ποτηράκια "Ανάμμα" !!!!





ΥΛΙΚΑ:

(για περίπου 6 άτομα)

2.5 κιλά χοιρινή πανσέτα σε μπριζολάκια
4 μεγάλες ώριμες βιολογικές ντομάτες
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης
400γρ. φέτα (προτιμώ ΗΠΕΙΡΟΣ)
αλάτι
μιξ 4 πιπέρια (προτιμώ τον μύλο Anatoli)
6 σκελίδες σκόρδου
μια χούφτα ρίγανη χωριάτικη μυρωδάτη
2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. μιξ για ψητό κρέας (προτιμώ αυτό του ΑΒ)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε χοντρές ροδέλες πάχους περίπου 1 δάχτυλο.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε και αυτά σε ροδέλες.

Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ρίγανη.

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα μπριζολάκια μας.

Βάζουμε γαντάκια μιας χρήσης και ξεκινάμε το "κρεατομασάζ" !!!!

Ρίχνουμε τα μπριζολάκια μέσα στο ταψί και τά γυρνάμε πολλές φορές από όλες τις πλευρές για να μαριναριστούν καλά με το λάδι και τα μπαχαρικά. Κάντε το αρκετή ώρα γιατί το χοιρινό να ξέρετε ότι είναι κρέας που λόγω των ινών του δεν απορροφά εύκολα τα αρώματα (σε αντίθεση με το μοσχαρίσιο κρέας) και καλό είναι να τα παιδέψετε γύρω γύρω, πάνω κάτω αρκετά για ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Πολτοποιήστε το σκόρδο και αλείψτε καλά τα μπριζολάκια.

Για λίγο αποσύρουμε τα μπριζολάκια από το ταψί και αραδειάζουμε μια στρώση ντομάτας τις οποίες και αυτές φέρνουμε βόλτα στο ταψί. Από πάνω βάζουμε τις μισές ροδέλες κρεμμύδι με τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και ακολούθως στρώνουμε τα μπριζολάκια.

Πάμε για την τελευταία στρώση λαχανικών.

Πάνω από τα μπριζολάκια στρώνουμε ξανά το μισό υπόλοιπο κρεμμύδι και πιπεριές τελειώνοντας με τις υπόλοιπες ροδέλες ντομάτας.

Πασπαλίζουμε από πάνω με έξτρα ελαιόλαδο (και πιπεράκι αν θέλουμε), ρίχνουμε μέσα στο ταψί λίγο καυτό νεράκι και ψήνουμε για 45' σε προθερμασμένο φούρνο, όχι γκριλ, στους 200.

Στα τελευταία 5 λεπτά, πασπαλίζουμε από πάνω τη φέτα τριμμένη, και γκρατινάρουμε στο γκριλ.

Αν θέλετε μπορείτε να βαλετε τη μισή δόση φέτας ανάμεσα στα μπριζολάκια ώστε να υπάρχει τυράκι και σαν στρώση εσωτερικά εκτός από την επιφάνεια

Συνοδεύουμε με τέλειες τηγανητές πατάτες, τις οποίες, ακούστε ένα μυστικό, για να τις κάνετε ασυναγώνιστες, θα τις τηγανίσετε μαζί με ένα παραδοσιακό λουκάνικο (χαραγμένο στην επιφάνειά του για να αφήσει στο τηγάνι τους χυμούς του) από το οποίο θα πάρουν άρωμα αλλά και γεύση.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

1 σχόλιο: