H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Πιροσκί

Η συνταγή είναι φίλης μου και μάλιστα είναι πολύ πολύ νόστιμη. θα την πετύχετε με το κατάλληλο αλεύρι. Την ευχαριστώ πολύ για τη συμβολή της για ένα τόσο μα τόσο αγαπημένο ορεκτικό.
Για τη γέμιση, μπορείτε πραγματικά να αυτοσχεδιάσετε ανάλογα με τα γούστα σας. Εδώ, σας προτείνω δυο γεμίσματα που μας αρέσουν στο σπίτι και τα έχω δοκιμάσει σε αρκετά τραπέζια μου με επιτυχία.






ΥΛΙΚΑ:

 2 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό
1 κουταλιά σούπας ξερή μαγιά ή 40γρ. νωπή
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/4 κούπας ηλιέλαιο
1 κούπα χλιαρό νερό

για τη γέμιση πατάτας:
3 πατάτες
1μεγάλο ξερό κρεμμύδι
200γρ. κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
1 αυγό
1 χούφτα φρέσκο δυόσμο

για τη γέμιση κιμά:
100γρ. μοσχαρίσιο κιμά
100γρ. αρνίσιο κιμά
2 κ.σ. κουκουνάρι
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αραιώνουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό.

Βάζουμε τα υλικά μας σε μια λεκάνη, κάνοντας μια τρύπα στη μέση όπου ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά.

Πλάθουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα.

Την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, σκεπασμένη τη ζύμη μέχρι να φουσκώσει.

Για να ξέρουμε πότε έχει φουσκώσει σωστά η ζύμη, κάνουμε στην μπαλα έναν σταυρό με το μαχαίρι.

όταν έχει εξαφανιστεί ο σταυρός, είναι έτοιμη η ζύμη μας.

Προσεκτικά, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και απαλά με ένα πλάστη ανοίγουμε φύλλαράκι ή κόβουμε στρογγυλά και βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας- η οποία θα πρέπει να είναι σφιχτή.

Κλείνουμε το σημείο ένωσης βρέχοντας με τα δάχτυλά μας.

Αραδειάζουμε τα πιροσκί σε κάποιο σκεύος μέχρι να ξαναφουσκώσουν.

Όταν έχουν φουσκώσει ξανά, τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και απο τις δύο πλευρές.

Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα προσφέρουμε είτε ζεστά, είτε παγωμένα.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου