H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κοτόπουλο Μιλανέζα

Είναι φαγάκι για Σάββατο, είναι φαγάκι για κρύο, είναι φαγάκι που η μαμά το κάνει για τα παιδάκια της, είναι επίσης πιστεύω φαγάκι πολύ παρεξηγημένο (ακρίβως γιατί παραπέμπει σε βραστό και σε αρρώστεια !!!), πάνω απ' όλα, ακούστε με, είναι φαγάκι που με τα κατάλληλα υλικά και με τα μπαχάρια του πραγματικά απογειώνεται. Και ξέρω τι σας λέω, γιατί στο σπίτι μου.... δεν κυκλοφορούν εύκολοι ουρανίσκοι... ακούνε για βραστό ο,τιδήποτε και την "κάνουν" με ελαφρά πηδηματάκια... όχι από τα χεράκια μου όμως... Άντε, καλή επιτυχία!




ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα)

1 κοτόπουλο βιολογικό
4 μεγάλα καρότα
1 ματσάκι σέλινο με τα κοτσάνια τους
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 1/2 κ.γ. μιξ τρίμμα 4 πιπέρια
10 μοσχοκάρφια
2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
αλάτι
για το ριζότο:
6 χούφτες ρύζι σπυρωτό
3 κ.σ. βούτυρο

για τη μπεσαμέλ:
1 αυγό
1 κούπα γάλα πλήρες
8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. βούτυρο (προτιμώ Lurpak)
αλάτι
πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το κόβουμε μερίδες. Το στραγγίζουμε

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο μαζί με τα καρότα κομμένα σε χόντρές ροδέλες, το σέλινο, και το κρεμμύδι, κομένο στα 4.

Τσιγαρίζουμε περίπου 5' και κατόπιν, ρίχνουμε στην κατσαρόλα, βραστό νερό από τον βραστήρα μας ίσα ίσα να σκεπαστεί το κοτόπουλο.

Ξαφρίζουμε μέχρι να μην υπάρχει αφρός, αλατοπιπερώνουμε και  ρίχνουμε μέσα το μοσχοκάρυδο και τα μοσχοκάρφια.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και "σουρώνουμε" το φαγητό με τη βοήθεια ενός τρυπητού, μεταφέροντας έτσι το ζουμί σε μια άλλη κατσαρόλα.

Το κοτόπουλο με τα λαχανικά τα κρατάμε στην άκρη.

Για το ρύζι:

Παίρνουμε τον σουρωμένο ζωμό που περίσσεψε.

Στην κατσαρόλα, καίμε 3 κ.σ. βούτυρο και μέσα τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά το ρύζι σκέτο.

Σβήνουμε με τον ζωμό σε αναλογία 2 μέρη ζωμός 1 μέρος ρύζι και περίπου για 10' αφήνουμε να βράσει το ριζότο μέχρι να πιει το ζουμί του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ώς εξής:

Στο κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο και σε δυνατή σχετικά φωτιά, το καίμε.

Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια.

Σβήνουμε με το γάλα και ανακατεύουμε καλά να δέσει η σάλτσα.

Χτυπάμε εν τω μεταξύ το αυγό καλά καλά, και ανακατεύοντας συνέχεια στο κατσαρολάκι, το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα λίγο λίγο.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Μόλις αρχίζει να πήζει το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αν θέλουμε μπορούμε μέσα στην μπεσαμέλ να ρίξουμε και τυρί τριμμένο

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα την οποία θα τοποθετήσουμε στο κέντρο του τραπεζιού μας.

Από κάτω το ρύζι στραγγισμένο από τα πολλά ζουμιά. Από πάνω το κοτόπουλο το οποίο περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ. Γύρω γύρω, αραδιάστε τα καροτάκια.

Πολλές νοικοκυρές, και η μητέρα μου επίσης, φορμάρει το ρύζι σε φόρμα για κέικ.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου