H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Πρασοτυρόπιτα

Εύκολη, παραδοσιακή και μυρωδάτη. Τί άλλο θέλουμε για να μοσχομυρίσει το σπίτι; Οι ηπειρώτες φτιάχνουν την καλύτερη... Καλή απόλαυση!






ΥΛΙΚΑ:

1 συσκευασία παραδοσιακό χοντρό φύλλο
6-7 μεγάλα πράσσα
3 ξερά κρεμμύδια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι μαϊντανό
500γρ. φέτα
2 συσκευασίες μιξ 4 τυριά τριμμένα
220ml κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
4 αυγά
ελαιόλαδο για το ταψί
για το άλειμμα της πίτας:
1 αυγό
1/2 φλ. τσαγιού γάλα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και ακολούθως ρίχνουμε μέσα το μαϊντανό  και τον άνηθο. Σβήνουμε με λίγο ζεστό νερό, αν και θα βγάλουν τα λαχανικά το δικό τους. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε λίγο ζωμό κοτόπουλο σε αυτό το στάδιο. Πάντως, εγώ, δεν προσθέτω αλάτι λόγω των τυριών που βάζω στη συνέχεια.

Πασπαλίστε γενναιόδωρα με πιπεράκι.

Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, και όταν τα λαχανικά μας έχουν πιει τα ζουμιά τους, αφαιρούμε από το μάτι και τα φήνουμε να κρυώσουν.

Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι για λίγο με τον αυγοδάρτη, θρυμματίζουμε τη φέτα και ρίχνουμε και τα τριμμένα τυριά όλα μέσα σε μια λεκάνη μαζί με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε αρκετές βόλτες και πασπαλίζουμε με έξτρα πιπέρι αλλά και μοσχοκάρυδο.

Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και στρώνουμε τα φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Στρώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Στο τελευταίο φύλλο, απλώνουμε το μείγμα γάλα- αυγό για να ροδίσει όμορφα και χαράσουμε με το μαχαίρι την πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 40'.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου