H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Σπανακοχορτόπιτα




ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο για πίτες
1 κg σπανάκι
λίγο βασιλικό
λίγο δυόσμο
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλο ματσάκι άνιθο
4 μεγάλα πράσσα
3 ξερά κρεμμύδια

1 μικρό ματσάκι καυκαλίθρες
1 μικρό ματσάκι μυρώνια






αλάτι (αν θα βάλετε τυρί μη βάλετε αλάτι)
πιπέρι
σκόνη μοσχοκάρυδο
σκόνη σκόρδο
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο για τη γέμιση
1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
λίγο ζεστό νερό
ελαιόλαδο για το ταψί

Προαιρετικά αν δεν τη θέλετε νηστίσιμη:
3 αυγά
300 γρ. φέτα
1 αυγό

1/2 φλ. τσαγιού γάλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τα πράσσα. Ρίχνουμε το σπανάκια και τις υπόλοιπες πρασινάδες, ψιλοκομμένα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για 30΄. Αν δεν βρείτε καυκαλήθρες και μυρώνια δεν πειράζει, δίνουν όμως πολύ ξεχωριστό άρωμα και γεύση.

Σε ένα ταψί, καλά λαδωμένο στον πάτο, ρίχνουμε 4 φύλλα λαδωμένα και αυτά ένα ένα.

σε ένα βαθύ μπωλ, ρίχνουμε το ψημένο εν τω μεταξύ μείγμα (καλά στραγγισμένο από τα υγρά του) στο οποίο, αν θέλουμε να κάνουμε την πίτα νηστίμη θα ρίξουμε για να δέσει 1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά.

Στην περίπτωση που δεν φτιάχνουμε μια νηστίμη πιτούλα, τότε ρίχνουμε στο μείγμα χορταρικών 3 χτυπημένα αυγά και τη φέτα που θα τη θρυμματίσουμε με τα δάχτυλα.

Τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου καλά λαδωμένα ένα ένα και από τις δύο πλευρές μέχρι και το τελευταίο. Στο τέλος, αν θέλουμε να την κάνουμε νηστίσιμη θα την περιχύσουμε με 1 ποτήρι ζεστό νερό. Διαφορετικά θα την αλείψουμε με το μείγμα από το γάλα στο όποιο έχουμε χτυπήσει ένα αυγό.

Χαράζουμε ελαφρά και την ψήνουμε για 45΄ στους 180.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου