H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Κοτόπουλο στο φούρνο με μέλι της Μαιρούλας














Απίθανη γεύση! Πρωτότυπη και πολύ εύκολη, που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

ΥΛΙΚΑ:
1 μεγάλο κοτόπουλο
1 1/2 κιλό πατάτες
150γρ μέλι
χυμός απο 2 πορτοκάλια
φλούδες απο 2 πορτοκάλια
χυμός απο 2 λεμόνια
2 μπαστουνάκια κανέλλας
10 γαρίφαλλα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
σκόνη σκόρδο
πάπρικα
λίγη ρίγανη
κανέλλα σε σκόνη
λίγο μπαχάρι σε σκόνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις πατατούλες και τις ξεβγάζουμε.
Καθαρίζουμε και το κοτοπουλάκι και το ξεπλένουμε.
Σε μια μεγαλούτσικη λεκάνη βάζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε "μπανάκι" με όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά, το ελαιόλαδο, το χυμό απο τα φρούτα και με τα χεράκια τις ανακατούνουμε πολύ πολύ καλά.
Μέσα σε αυτό το μίγμα βάζουμε και το κοτοπουλάκι. Να του κάνετε "μάσάζ" με τους χυμούς και μη φοβηθείτε να του ρίξετε ξανά μια γενναία δόση από όλα τα παραπάνω. Δηλαδή: αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδο, κανέλλα, μπαχάρι, λίγη ριγανίτσα, πάπρικα και ελαιόλαδο σιγουρεύοντας ότι μέσα έξω έχουν πάει όλα τα μυρωδικά.

Στην κοιλίτσα του κοτόπουλου βάζουμε τις φλούδες από τα φρούτα που χρησιμοποιήσαμε "καρφώνοντας" στην κάθε μία απο 2-3 γαρύφαλλα. Η γεύση που θα πάρει το κοτόπουλο είναι μοναδική. Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για πορτοκάλι, μανταρίνι ή συνδυασμός και των δύο. Είναι στην επιλογή σας, πειραματιστείτε.

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο ταψί μας, ρίχνουμε και τα ξύλα της κανέλλας και τα γαρύφαλλα και συμπληρώνουμε ζεστό νεράκι.

Τελειώνουμε με 50 γρ. μέλι που θα το περιχύσουμε τόσο πάνω απο το κοτόπουλο όσο και πάνω από τις πατατούλες μας.

Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 2 ωρίτσες. (συνήθως υπολογίζουμε όσα τα κιλά του κοτόπουλου και τόση ώρα ψησίματος, πχ. 1750γρ το κοτόπουλο, θα το ψήσουμε 1 ώρα και 45 λεπτά- αλλά αυτά θα τα δείτε εσείς και θα κρίνετε ανάλογα.)

Μερικά tips: Βάζουμε στην αρχή πιο δυνατό φούρνο πχ. τους 200 και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Μετά το βγάζουμε, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 45 λεπτά.
Το βγάζουμε πάλι, το γυρίζουμε απο την άλλη, του ρίχνουμε αρκετό απο το ζουμάκι να "ποτίσει" και λίγο μελάκι επίσης. Το αφήνουμε πάλι 15 λεπτά ασκέπαστο και κατόπιν του βάζουμε πάλι αλουμινόχαρτο.

Στα τελευταία 15 λεπτά ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι αλλά και με ζωμό από το ίδιο το ταψί μας ( είναι σημαντικό αυτό να γίνεται για να μη μας μαγειρευτεί στεγνό).


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου