H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ





Πιστεύω ότι είναι από τις αρχαιότερες ελληνικές συνταγές. Είναι πολύ εύκολη και πραγματικά πεντανπόστιμη!


ΥΛΙΚΑ:

2 πακέτα φύλλα για σιροπιαστά γλυκά (είναι πιο λεπτά από άλλα)
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλα
250 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. μέλι (φροντίστε να είναι καλής ποιότητας)
600 γρ. καρυδόψιχα
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλλα, το γαρύφαλλο.

Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι καλά σχεδόν να κάψει. (προσοχή στη διαδικασία- και πάντα με υπομονή σε μέτρια φωτια!!!!΄)

Σε ένα μεσαίο ταψί, καλά λαδωμένο στον πάτο, στρώνουμε 4-5 φύλλα λαδώνοντας ένα - ένα.

Στη συνέχεια και μέχρι να τελειώσει το μίγμα της καρυδόψιχας, με ένα κουτάλι της σούπας, υπολογίστε σε κάθε φύλλο να ρίχνετε 2-3 κουταλιές από το μίγμα αφήνοντας και πάλι γύρω στα 5 φύλλα από πάνω λαδώνοντας το κάθε ένα. Τα ενδιάμεσα φύλλα στα οποία έχετε ισομοιράσει τη γέμιση ΔΕΝ θα τα λαδώσετε, παρά μόνο τα 5 κάτω και τα 5 επάνω.

Στη συνέχεια, και αφού έχετε ολοκληρώσει την παραπάνω διαδικασία, κόβετε με ένα πολύ κοφετερό μαχαιράκι όλο το ταψί στις μεριδούλες που θα το σερβίρετε.

Περιχύνετε κατόπιν με το καυτό λάδι (θα ακούσετε ένα εντυπωσιακό τσιτσίρισμα όταν θα το κάνετε!!!) και βάζετε στον φούρνο για περίπου 45΄στους 180.

Όταν τον βγάλετε, περιχύνετε με το μέλι, προσέχοντας να πάει το μέλι κυρίως στα χωρίσματα ανάμεσα στα κομματάκια - μεριδούλες.

Αφήστε να πιει το μέλι του για περίπου 20΄.

Μην ξεχνάτε ότι είναι αυτό το γλυκό νηστήσιμο και μπορείτε να το σερβίρετε όλο το χρόνο!





ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου