H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Εκμέκ Κανταΐφι

Τί νόστιμο γλυκό, μυρίζει καλοκαίρι και Ελλάδα. Για όσους έχουν καταγωγή από τις χαμένες πατρίδες, μπορεί να θυμήσει τη γιαγιά να το προσφέρει με αγάπη στη βεράντα με τον απογευματινό ελληνικό καφέ, και πιο κει, τους άνδρες να χτυπούν ρυθμικά τα πούλια στο τάβλι. Όπως κι αν έχει, απολαύστε το!









ΥΛΙΚΑ:

(για ένα ταψάκι περίπου 30x40 cm)

Για τη βάση:
1/2 κιλό φύλλο καταϊφι
250γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή Lurpak

Για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλ. τσαγιού Νερό
1 ξυλάκι κανέλλας
1 κ.σ. γλυκόζη
χυμό απο 1/2 λεμόνι
1 φλόύδα λεμονιού

Για την κρέμα:
1 1/2 λίτρο γάλα
1 1/4 φλ. τσαγιού κορν φλάουερ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο ή Lurpak
2 βανίλιες
3 αυγά

Για το γαρνίρισμα:
1 φλ. τσαγιού αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης
10-15 κερασάκια για στόλισμα
Σαντιγύ : 1/2 φλ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
               500ml κρέμα γάλακτος
               1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, ρίχνουμε το καταΐφι το οποίο έχουμε "ξεμαλλιάσει".

Το πιέζουμε καλά από άνω με τα χέρια μας ή με ένα άλλο ταψί, ώστε να πετύχουμε να δημιουργηθεί μια συμπαγής μάζα.

Το περιχύνουμε με το βούτυρο που εν τω μεταξύ έχουμε ζεστάνει σε ένα κατσαρολάκι.

Το ψήνουμε στους 180 για περίπου 20' μέχρι να ροδίσει.

Το βγάζουμε από το φούρνο και αφού περάσουν περίπου 20' και έχει παγώσει,  το περιχύνουμε με το σιρόπι που εν τω μεταξύ έχουμε φτιάξει σε ένα κατσαρολάκι βράζοντάς το για περίπου 5'.

Αφήνουμε το σιροπιασμένο μας ταψάκι στην άκρη για να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, εκτός από περίπου 1 φλυτζάνι.

Σε ένα μιξεράκι, ρίχνουμε τις βανίλιες, τα αυγά, το βουτυράκι, το κορνφλάουερ και το γάλα και τα "δένουμε".

Ρίχνουμε το μίγμα αυτό, σιγά σιγά, μέσα στην κατσαρόλα που ζεσταίνεται το γάλα μας.

Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη, μέχρι η κρεμούλα μας  να πήξει.

Όταν είναι έτοιμη, τότε αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να παγώσει, ανακατεύοντας πού και πού για να μην μας κάνει κρούστα. (Καλύτερα να την τυλίξετε με μια μεμβράνη ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία κρούστας)

Όταν έχει παγώσει η κρέμα, την περιχύνετε πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι και την βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Στολίζετε από πάνω με σαντιγύ, την οποία μπορείτε να πάρετε σε σκόνη - που είναι και εύκολη στην παρασκευή της- ή να την χτυπήσετε εσείς, με την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος στο μίξερ για 10 λεπτά.

Γεμίζουμε ένα κορνέ με τη σαντιγύ, και στολίζουμε το εκμέκ μας με όμορφα σχέδια, πασπαλίζοντας με το τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και τα κερασάκια!!!



ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου