ΥΛΙΚΑ:
(για περίπου 6 άτομα)
600γρ. μοσχάρι ποντίκι
2 μελιτσάνες φλάσκες
4 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
μπαχάρι
αλάτι
μιξ 4 πιπέρια
κανέλλα
μοσχοκάρυδο
γαρύφαλλο
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 ποτ. κρασιού κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
ζάχαρη
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
κεφαλοτύρι
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
300γρ. 4 τυριά τρίμμα
προαιρετικά:
1 κρέμα γάλακτος
100γρ κύβοι μπεϊκον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά, φτιάχνουμε στην κατσαρόλα κοκκινιστό κρέας.
Αν υπάρχει ήδη από την προηγούμενη, προχωράμε κατευθείαν στην προετοιμασία της μελιτζάνας.
Σας παραθέτω ενδεικτικά το μαγείρεμα του κρέατος:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο το σκόρδο πολτοποιημένο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε δυνατή φωτιά.
Κατόπιν, ρίχνουμε το κρέας και το θωρακίζουμε, τσιγαρίζοντας για περίπου 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε το μάτι και "σβήνουμε" με το κρασί.
Με μια κουτάλα τρυπητή, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται.
Προσθέτουμε νερό, σε σημείο βρασμού (εγώ συνήθως ρίχνω κατευθείαν από τον βραστήρα μου), τόσο όσο να μισοσκεπαστεί το φαγητό μου.
Σε μια λεκάνη ετοιμάζω τη σάλτσα.
Ρίχνω τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη και τον πελτέ καθώς και όλα τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.
Ανακατεύω καλά, και τη ρίχνω στην κατσαρόλα.
Σε μέτρια θερμοκρασία, αφήνω για 1 1/2 ώρα να γίνει το κρέας.
Καθαρίζω τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και το κάτω μέρος τους.
Τις κόβω σε μακρόστενες λωρίδες διαστάσεων περίπου 15cm x5cm (ώστε να μπορούν να τυλιχτούν)
Σε ένα τρυπητό σκεύος βάζουμε τις τεμαχισμένες μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με αλάτι.
Τις αφήνουμε περίπου 30' να αφήσουν τα πικρά υγρά τους.
Τις στραγγίζουμε από τα καφέ υγρά τους ελαφρά και προσεκτικά για να μην μας σπάσουν.
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μας.
Τις περνάμε από απορροφητικό χαρτί.
Τύλιγμα:
Απλώνουμε τη μελιτζανούλα.
Πασπαλίζουμε ελαφρά με τυράκι κατά μήκος.
Βάζουμε 1 μετρίου μεγέθους κύβο από το κρέας μας, χωρίς σάλτσα στην μια άκρη της μελιτζανούλας.
Τυλίγουμε προσεκτικά σαν κουβαράκι τη μελιτζανούλα μας γύρω από το κρεατάκι.
Φροντίζουμε να βάλουμε το σημείο ένωσης της μελιτζανούλας μας από την κάτω μεριά, για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ.
Τοποθετούμε τα μεζεδάκια μας το ένα δίπλα στο άλλο και τα πασπαλίζουμε με τυράκι τριμμένο.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και 200γρ ανάμεικτα 4 τυριά τριμμένα.
(Αν θέλουμε, μπορούμε να περιχύσουμε με κρέμα γάλακτος και κομματάκια μπεϊκον.)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 45'.
Μπορεί να σερβιριστεί και σε θερμοκρασία δωματίου.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου