H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Παστίτσιο με τόνο

Μια νόστιμη συνταγούλα και για τους χορτοφάγους μας... (λέμε τώρα!)






ΥΛΙΚΑ:
(για περίπου 6 άτομα)

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
200γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
μοσχοκάρυδο
σκόνη σκόρδο
μπαχάρι
γαρύφαλλο σκόνη
4 πιπέρια μιξ (Anatoli προτιμώ)
1 κουτάκι πελτέ τομάτας
2 χούφτες μαϊντανό
2 χούφτες βασιλικό
ελαιόλαδο
λίγο βούτυρο
4 αυγά
5 κονσέρβες τόνου σε λάδι
3 πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί)
3 κρεμμύδια ξερά
λίγο αλάτι
για την μπεσαμέλ:
150γρ βούτυρο
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
800ml γάλα
200γρ παρμεζάνα
1 1/2 κ.γ.μοσχοκάρυδο
πιπέρι
1 αυγό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα κατσαρολάκι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο.
 Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές (3 χρώματα), τον βασιλικό και τον μαϊντανό, ρίχνουμε και την ντομάτα πελτέ προσθέτουμε και ζεστό νεράκι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτάκια.

Πασπαλίζετε με μπόλικο μιξ πιπεριών, σκόρδο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλλα και λίγο σκόνη γαρύφαλλο και προσέξτε, θα ρίξετε πολύ λίγο αλάτι για να κρατήσετε τις ισορροπίες. Στη σάλτσα προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη.

Ρίχνουμε τον τόνο που θα τον έχουμε στραγγίσει καλά από το λάδι της κονσέρβας.
Δεν θα τον αφήσουμε για πολύ πάνω στο "μάτι", ώστε να μην μας μυρίσει έντονα ψαρίλα η σάλτσα μας. Υπολογίσετε περίπου 3 λεπτάκια, τόσο ώστε να  αναδευτούν καλά τα υλικά μας.

Αν η σάλτσα μας είναι πολύ υγρή- ρίχνουμε λίγο κορν- φλάουερ για να δέσει και να μπορέσουμε να την διαχειριστούμε σαν γέμιση.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρονάκια μας περίπου 6 - 7 λεπτά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Προσοχή, δεν τα βουτυρώνουμε.


Παρασκευή της μπεσαμέλ:

Χρησιμοποιήστε το αναδευτήρι αυγών για την μπεσαμέλ:

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και όταν αρχίζει να τσιτσιρίζει, σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβωλιάσει και να γίνει ένα χρυσό μείγμα- (2 λεπτά περίπου θα σας πάρει). Αρχίζουμε να ρίχνουμε γάλα που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν παχύρευστη κρέμα. Στο τέλος βάζουμε ενα αυγό χτυπημένο, ρίχνουμε μέσα πιπέρι, μπόλικο μοσχοκάρυδο και όταν κρυώσει σχετικά και την παρμεζάνα.

Σε ένα βαθύ πυρέξ, βουτυρωμένο, στρώνουμε τα μακαρόνια μας ομοιόμορφα, πασπαλίζοντας γενναία με κεφαλοτύρι και περιχύνοντας ανά στρώση με χτυπημένο αυγό. Υπολογίστε 2 στρώσεις μακαρόνια, μια στρώση όλη η γέμιση τόνου, από πάνω πάλι κεφαλοτύρι τριμμένο, πάλι μακαρόνια, τυρί τριμμένο και τέλος η μπεσαμέλ.

Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με παρμεζάνα, και ρίχνουμε και λίγα κομματάκια βούτυρο από πάνω.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 για 45'.

Μια ιδέα: Αν ποτέ βρεθείτε στην Αλόννησο, αγοράστε από τον τοπικό συνεταιρισμό γυναικών της Αλοννήσου, τονάκι σε βάζακια. Χρησιμοποιείστε 700γρ για αυτή την συνταγή. Θα μαγευτείτε από την υπέροχη γεύση. Τα τονάκια ψαρεύονται μια φορά το χρόνο στις μαγικές σποράδες και οι γυναίκες τα φυλάνε σε βαζάκια μέσα σε λάδι !



ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου