H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Ταλιατέλες με πράσσο και κουκουνάρι

Για τους λάτρεις της μακαρονάδας και όσους αγαπούν αυτή την ευωδιαστή μυρωδιά που απλώνει στο σπίτι όταν τσιγαρίζεται διακριτικά το πράσσο. Σούπερ πανεύκολη συνταγή με απίστευτο αποτέλεσμα.
Για να μην έχετε δικαιολογία πως όταν γυρνάτε κουρασμένοι από το γραφείο δεν υπάρχει χρόνος για μαγειρική. Εγώ χρησιμοποιώ και πράσινες ταλιατέλες για πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Καλή απόλαυση!





ΥΛΙΚΑ:

για την μπεσαμέλ:
1 κούπα γάλα πλήρες
2 κ.σ. βούτυρο (προτιμώ Lurpak)
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κ.σ. αλάτι

για τα μακαρόνια:

2 κ.σ. βούτυρο (προτιμώ Lurpak)
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μέτρια πράσσα ψιλοκομμένα
150γρ. προσούτο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
¼ κ.σ. αλάτι
500γρ. φρέσκες ταλιατέλες σπανακιού και απλές
1/2 φλιτζάνι τσάιβς ή φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο τα πράσινά τους)
Παρμεζάνα 24 μηνών ωρίμανσης για πασπαλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:

Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μόλις φτάνει σχεδόν στο σημείο βρασμού το αφαιρούμε απο το μάτι. Σε ένα άλλο σκεύος λειώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά. Μόλις έχουν ομογενοποιηθεί τα δύο υλικά σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτευμα μέχρι να δέσει η σάλτσα καλά.

Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια και τα πράσσα:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τα πράσσα ψιλοκομμένα  και το κουκουνάρι και τα τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συχνά για 4΄.

Προσθέτουμε το προσούτο κομμένο σε λεπτές λωρίδες (ή μπέϊκον αν δεν σας αρέσει το προσούτο) και συνεχίζουμε το περιοδικό ανακάτεμα για 4'.

Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά κρατώντας το μείγμα ζεστό μέχρι να γίνουν οι ταλιατέλες.

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο τις ταλιατέλες al dente.

Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του τηγανιού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μπόλικη παρμεζάνα και ψιλοκομμένα τσάϊβς - ή το πράσινο από φρέσκα κρεμμυδάκια.
Συνοδεύουμε με παγωμένο λευκό κρασί.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου