H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αγκινάρες γεμιστές με κιμά

Εύκολο και για μπουφέ! Εντυπωσιάστε με την εμφάνιση, αλλά και τη γεύση.







ΥΛΙΚΑ:
(για 8 άτομα)

16 αγκινάρες
Για τη γέμιση:
600γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μικρή πασσάτα ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδου
1 κ.γ. μπαχάρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο
αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
μιξ 4 πιπέρια
1 κ.σ. κουκουνάρι
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:
4 κ.σ. βούτυρο προτιμώ Lurpak
2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
200γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

λίγο βούτυρο για το πυρέξ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τις αγκινάρες σε ελαφρά αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή, μην τις παραβράσετε και σπάνε.

Αποσύρουμε από την κατσαρόλα και τις βγάζουμε απο το νερό να κρυώσουν και να στραγγίξουν τα νερά τους.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία, καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια. Μόλις έχουν ξανθύνει ρίχνουμε το σκόρδο πολτοποιημένο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τσιγαρίζουμε για περίπου 3 λεπτά.

Ρίχνουμε τον κιμά και τον σπάμε με το πιρούνι.

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και κατόπιν ρίχνουμε τον πελτέ και τις τομάτες περασμένες σε τρίφτη.

Προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και αφήνουμε περίπου 20' σε μέτρια θερμοκρασία να γίνουν κιμάς χωρίς πολλά ζουμιά (αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα είναι γέμιση ο κιμάς και όχι σάλτσα...)

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:

Ανακατεύουμε μέσα στο γάλα (το οποίο θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου) το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά με έναν αυγοδάρτη.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγά σιγά προσθέτουμε το μίγμα ανακατεύοντας γρήγορα και συνέχεια.

Όταν γίνει πηχτή κρέμα χωρίς σβόλους, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα πυρέξ, ελαφρά βουτυρωμένο αραδιάζουμε τις αγκιναρούλες μας.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μείγμα του κιμά, προσοχή χωρίς ζουμιά.

Βάζουμε από πάνω μπεσαμέλ, και από πάνω λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε όλες τις αγκινάρες μας.

Tip: αν θέλετε, αντί για μπεσαμέλ, βάλτε πουρέ πατάτας και ολοκληρώστε ξανά με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Ψήνουμε στους 180 για περίπου 30' μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Αν για λόγους διατροφής δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπεσαμέλ, βάλτε από πάνω λίγη γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά) και ψήστε την αγκιναρούλα. Κερδίζετε όλη τη γεύση και με λιγότερες θερμίδες!

Σας το προτείνω για μπουφέ!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου