H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα

Πολύ εύκολο γλυκό που φτιάχνεται με υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας, ελαφρύ και δροσιστικό! Και το σημαντικότερο: δεν θέλω να φτιάξετε το ζυμάρι της τάρτας!





ΥΛΙΚΑ:

Για τη βάση:
1 φύλλο τάρτας (προτιμώ το Pilsbury)
500γρ. φασόλια

Για τη μαρέγκα:
3 ασπράδια αυγού
175γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση:
3 λεμόνια χυμός
ξύσμα από 1 λεμόνι
5 κ.σ. κορνφλάουερ
100γρ. ζάχαρη άχνη
3 κρόκοι αυγού
25 γρ. βούτυρο (προτιμώ το Lurpak)
250 ml νερό

Για το στόλισμα:

Μερικές φλύδες λεμονιού από γλυκό του κουταλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια φόρμα για τάρτες, βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε το φύλλο τάρτας και το τρυπάμε με ένα πιρούνι. Από πάνω, βάζουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και τα φασόλια και ψήνουμε για 15' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια. Τρυπάμε ελαφρά, ξανά, τον πάτο της τάρτας.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση της τάρτας μας.

Στίβουμε τα λεμόνια, και στον χυμό τους ρίχνουμε το κορνφλάουερ και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν καλά.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και ρίχνουμε το λεμόνι με το κόρν φλάουερ ανακατεύοντας συνέχεια και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει παχύρευστη κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε  μέσα στο κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, τους κρόκους που τους έχουμε χτυπήσει καλά πριν. Ανακατεύουμε γρήγορα και αρκετά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Αδειαζουμε το κατσαρολάκι μέσα στην τάρτα μας και με μια πλαστική σπάτουλα τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα. Χτυπάμε τα 3 ασπράδια αυγών στο μίξερ προσθέτοντας σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη. Μην την χτυπήσετε πολύ (χρειάζεται περίπου 10 λεπτά χτύπημα και όχι με τα μαχαίρια στο μίξερ αλλά με το πλαστικό εξάρτημα) την μαρέγκα γιατί θα διαχωριστεί.

Πρέπει η μαρέγκα να  "στέκεται" και να μπορεί να σχηματίζει τις χαρακτηριστικές κορφούλες.

Αν δεν είναι πηχτή η μαρέγκα σας, βάλτε 1 κ.σ. κορνφλάουερ μέσα σε 1/3 φλ. τσ. κρύο  νερό και ανακατεύψτε να ομογενοποιηθεί. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το μείγμα και μόλις έχει γίνει παχύρευστο το αποσύρετε απο τη φωτιά.

Στη μαρέγκα που έχετε ήδη ρίξει την άχνη ζάχαρη, σιγά σιγά προσθέστε το μείγμα και χτυπήστε ελαφρά στο μίξερ μέχρι να πήξει η μαρέγκα και να σχηματίζει κορφούλες.

Ρίχνουμε την πηχτή μαρέγκα πάνω στην τάρτα και με ένα πιρούνι σχηματίζουμε κορφούλες και όμορφα σχέδια. (αν θέλετε, με προσοχή όμως, μπορείτε να βάλετε τη μαρέγκα και μέσα από κορνέ)

Καλό θα ήταν, να συντονίσετε τις κινήσεις σας, έτσι ώστε η μαρέγκα να πέσει πάνω από την γέμιση όταν αυτή θα είναι ακόμα ζεστή από το κατσαρολάκι. Έτσι, η μαρέγκα θα αρχίσει να ψήνεται πριν ακόμα μπει στον φούρνο!

Ψήνουμε την τάρτα μας για 30'-35' σε προθερμασμένο φούρνο στους 150.

Τη στολίζουμε με φλουδίτσες λεμονιού από γλυκό του κουταλιού.

Την αφήνουμε να κρυώσει περίπου 1 ώρα πριν να την σερβίρουμε.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι σε αυτή τη συνταγή με πορτοκάλι, αλλά να βάλετε λιγότερη ζάχαρη γιατί το πορτοκάλι είναι αρκετά γλυκό από μόνο του! Τέλος, αντί για 250ml νερού να αντικαταστήσετε με χυμό πορτοκαλιού.






ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου