H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Σουτζουκάκια Σμυρνέϊκα

Η συνταγή περνάει στην οικογένειά μου από μάνα σε κόρη και είναι σχεδόν ταμπού να την δημοσιοποιείς. Αποφάσισα να δείξω τη σχετική ανωτερότητα και να την μοιραστώ μαζί σας.
Ένα σας λέω: το σπίτι σας θα μυρίσει από το  κύμινο και την Μαυροδάφνη.






ΥΛΙΚΑ:
(για περίπου 8 άτομα)

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
8 σκελίδες σκόρδου μεγάλες πολτοποιημένες
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 αυγό
400γρ. ψωμί μπαγιάτικο την ψίχα
2 ποτ. κρασιού Μαυροδάφνη
1 1/2 κ.γ. κύμινο φρέσκο
1/2 σκόνη σκόρδου
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:
6 ώριμες τομάτες στον τρίφτη
3  κ.σ. πελτέ τομάτας
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. κύμινο
1 ποτ. κρασιού Μαυροδάφνη
3/4 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί να μουλιάζει μέσα στη Μαυροδάφνη προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νεράκι.

Μόλις έχει απορροφήσει καλά το υγρό, με τα δαχτυλάκια μας το θρυμματίζουμε.

Προσθέτουμε το ψωμί στον κιμά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη σκόρδο, το κύμινο (να πάρετε κύμινο από  μαγαζί που πουλάει μπαχαρικά- το αποτέλεσμα θα είναι κλάσεις ανώτερο από εκείνο με κύμινο σουπερ μάρκετ), το σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες και το αυγό.

Πλάθουμε καλά και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (καλύψτε την καλά γιατί η έντονη μυρωδιά του σκόρδου θα σας μυρίσει το ψυγείο)

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο γνωστό τους σχήμα και βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί.

Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν απ' έξω.

Όταν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία, σουρώνουμε το λάδι από το τηγάνι.

Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Περνάμε στον τρίφτη τις τομάτες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ, το κύμινο, το αλάτι (λίγο), πιπέρι, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το λάδι που σουρώσαμε προηγουμένως. Προσθέτουμε λίγο ακόμα φρέσκο ελαιόλαδο (αν χρειάζεται).

Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη.

Σε 2'-3' που έχουν εξατμιστεί οι τανίνες του κρασιού, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια.

Σιγοβράζουμε για περίπου 10΄.

Συνοδεύουμε παραδοσιακά με ρύζι ή  πουρέ.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου