H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Χουνκιάρ Μπεϊγεντί

Χουνκιάρ Μπεγιεντί: "Ο αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε" !!! Για την ιστορία, η συνταγή αυτή φτιάχνεται με αρνί, όμως οι έλληνες το προτιμούν, φαίνεται, με το μοσχάρι που έχει πιο ήπια γεύση...
Πολίτικη συνταγή αυστηρά για το Κυριακάτικο μεσημέρι με την οικογένεια θορυβωδώς να κυκλώνει το μεγάλο τραπέζι! Παραδοσιακό πιάτο, βαρύ αλλά νόστιμο! Απολαύστε!





ΥΛΙΚΑ:
(για 8 άτομα)

Για το κοκκινιστό κρέας:

2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας άπαχο σε μεγάλους κύβους
6 ντομάτες στον τρίφτη
3 κ.σ. πελτέ τομάτας
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
6 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
2 ξύλα κανέλλας
1 κ.γ. "σμυρνιό"
1 κ.γ. μπαχάρι σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. μοσχοκάρφια
1 κ.σ. μπαχάρια ολόκληρα
μιξ 4 πιπέρια
1 κ.σ. ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτ. κρασιού Μαυροδάφνη
αλάτι


Για τον πουρέ μελιτζάνας:
6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 φλ. τσαγιού γάλα
1 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
μιξ 4 πιπέρια
4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο ή συσκευασμένο (προτιμώ Lurpak)
4 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το κοκκινιστό κρέας.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, και σε μέτρια θερμοκρασία τσιγαρίζουμε το κρέας, με το  κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, για 5'. 

"Σβήνουμε" με την μαυροδάφνη.

Αφήνουμε περίπου 10΄ αφαιρώντας με μια κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται. Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό καυτό από τον βραστήρα για να μην κόψει το φαγητό την "βράση" του.

Σε μια λεκανίτσα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Περνάμε από τρίφτη τις τομάτες ρίχνουμε τον πελτέ και όλα τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα, κατεβάζουμε χαμηλά τη θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό να γίνει για περίπου 2 ώρες (για την ποσότητα της συγκεκριμένης συνταγής) μέχρι το κρέας να μαλακώσει.

Στα τελευταία 10' ρίχνουμε το αλάτι. Δεν το ρίχνουμε νωρίτερα γιατί το κρέας σφίγγει.

Ετοιμάζουμε, παράλληλα με το κρέας, τις μελιτζάνες.

Τις πλένουμε καλά και τις τρυπάμε αρκετά γύρω γύρω.

Στον φούρνο τις ψήνουμε στους 200 για περίπου 45'. Φροντίζουμε να είναι ψημένες και από τις δύο μεριές. Αν θέλετε μπορείτε να τις ψήσετε και στο γκριλ, εγώ όμως προτιμώ παραδοσιακά το ψήσιμο "πανω- κάτω".

Τις αποσύρουμε από τον φούρνο και με ένα πιρούνι τις καθαρίζουμε από τις φλούδες.

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το γάλα με το αλεύρι.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες πολτοποιώντας με τον αυγοδάρτη μας, το μοσχοκάρυδο και σιγά σιγά, ανακατεύοντας παράλληλα γρήγορα, το μίγμα γάλα- αλεύρι.

Μόλις δέσει και γίνει παχύρρευστο αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το τυρί.

Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι και οπωσδήποτε πιπέρι.

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα με το κοκκινιστό κρέας στη μέση, και γύρω γύρω τον πουρέ μελιτζάνας .

Στολίζουμε με φύλλα δυόσμου και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.

Συνοδεύεται από κόκκινο κρασί.

Σημείωση: Πάρτε και σόδες να παγώνουν στο ψυγείο, η συνταγή το "σηκώνει" !!!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου