H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Κόκκορας παστιτσάδα

Να είναι αλανιάρης και χωριάτης, κόκκορας στρουμπουλός και περήφανος. Μια συνταγή με... "περιεχόμενο" από την Κέρκυρα!






ΥΛΙΚΑ:

(για 6 άτομα)
1 κοκκόρι στρουμπουλό
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
τρίμμα μυζήθρας
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
μιξ 4 πιπέρια
6 σκελίδες σκόρδο
3 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
2 πιπερίτσες τσίλι
2 κ.γ. "σμυρνιό"
2 ξύλα κανέλλας
3 -4 μοσχοκάρφια
1 κ.σ. μπαχάρι σε κόκκους
αλάτι
4 κ.σ. πελτέ τομάτας
6 ώριμες τομάτες περασμένες σε τρίφτη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 ποτ. κρασιού κόκκινο γλυκό κρασί ή Μαυροδάφνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά τον κόκκορα, τον κόβουμε σε μεριδούλες και τον αφήνουμε να στεγνώσει από τα νερά.

Τον αλευρώνουμε, όμως προσοχή, τινάζουμε καλά καλά τα κομμάτια από το αλεύρι.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις καυτερές μας πιπερίτσες αλλά χωρίς τα κοκουτσια τους,  πολτοποιούμε τις σκελίδες το σκόρδο και τα βάζουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια.

Στον τρίφτη, περνάμε τις τομάτες και σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και όλα τα μπαχαρικά (αυτά σε σκόνη, αλλά και τα μπαχαροκανελλογαρύφαλλα!!). Κρατάμε την λεκανίτσα στην άκρη για τη συνέχεια.

Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κόκκορα. Μόλις έχει ροδίσει από όλες τις πλευρές, αποσύρουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και τη βάζουμε στη άκρη.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο που τσιγαρίστηκε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε μέτρια τώρα φωτιά τα τσιγαρίζουμε.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα όλα τα κομμάτια του κόκκορα και μόλις έχουμε φέρει μερικές βόλτες τα κομμάτια του (3- 4 λεπτά) τον "σβήνουμε" με το γλυκό κρασί.

Αφήνουμε για 5 ακόμα λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, να βγάλει το κρασάκι την οξύτητά του και ακολούθως προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Προσθέτουμε λίγο νερό καυτό (εγώ χρησιμοποιώ τον βραστήρα, ώστε το νερό να μην διακόψει τη βράση του φαγητού) μέχρι, ίσα ίσα να σκεπάζεται το κοτόπουλο, καπακώστε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράζει για περίπου 2 ώρες (υπολογίστε 1ώρα και 20 λεπτά για κάθε κιλό κόκκορα).

Στα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος ετοιμάζουμε τα μακαρόνια.

Τα σουρώνουμε και τα καίμε με βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο.

Ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και αφαιρούμε τα κομμάτια του κόκκορα σε μια πιατέλα.

Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τα μπαχάρια, τα ξύλα κανέλλας και τα μοσχοκάρφια.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με την πλούσια μελωμένη κόκκινη σάλτσα τα μακαρόνια και τα φέρνουμε αρκετές βόλτες να πάει παντού η σάλτσα.

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, πασπαλίζοντας γενναιόδωρα με τριμμένη μυζήθρα.






ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου