H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Παγωτό Καϊμάκι

Αχ! αυτός ο ελληνικός καφές στη βεράντα το καλοκαιράκι. Κι εκεί που κάθεσαι, να σου και το ραβανί με μια μεγάλη μπάλα παγωτό καϊμάκι και λίγο βύσσινο γλυκό της μαμάς να το περιλούζει απολαυστικά από πάνω.... Καθαρή γεύση βρε παιδί μου στο στόμα και αυτή η μαστίχα να ευωδιάζει από μακριά. Το παγωτό καϊμάκι όπως και το "υποβρύχιο" είναι μια ολόκληρη κουλτούρα. Είναι το άρωμα των παιδικών μου χρόνων στο σπίτι της θείας Ελένης στον Βύρωνα, αυτής της όμορφης σμυρνιάς που με χαμόγελο και γλύκα μας μπούκωνε με τα καλούδια της σαν άλλη Λωξάντρα... "να φάει να μεγαλώσει το παιδί". Άντε γιατί συγκινήθηκα τώρα, γιατί αυτή η Ελλάδα μου φαίνεται.... αργοπεθαίνει... Να το φτιάξετε λοιπόν το παγωτάκι και να το απολαύσετε με όσους αγαπάτε!!!








ΥΛΙΚΑ:

500ml γάλα πλήρες (προτιμάω Όλυμπος φρέσκο)
480ml κρέμα γάλακτος 35% (προτιμάω Adoro)
8γρ. μαστίχα κρυσταλλική
180γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
15γρ. σαλέπι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Να ξέρετε πως αυτό το παραδοσιακό γλυκό της Ανατολής φτιαχνόταν με ανθόγαλα.

Σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, στο παγωτό θα βάλουμε κρέμα γάλακτος...

Στο μπλεντεράκι μας ρίχνουμε 3-4 κ.σ. ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα και χτυπάμε να διαλυθούν οι κρυσταλλικοί κόκκοι της.

Σε ένα μπρικάκι, ίσα ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και λιώνουμε το σαλέπι μέσα του.

Ανακατεύουμε καλά και υπομονετικά να διαλυθούν τελείως οι κόκκοι.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα (κρατώντας λίγο στην άκρη για το λιώσιμο του σαλεπιού) μαζί με την κρέμα γάλακτος και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε συνέχεια ρίχνοντας μέσα σιγά σιγά όλη της ζάχαρη, καθώς και τη ζάχαρη με τη μαστίχα από το μπλεντεράκι.

Τέλος, ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο γάλα με το σαλέπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Συνολικά κρατάμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 20'.

Κάθε περίπου 40' θα το βγάζετε από την κατάψυξη και θα το ανακατεύετε πολύ καλά.

Συνολικά σε 6-8 ώρες θα είναι έτοιμο το παγωτό, οπότε κουράγιο και υπομονή με τα συχνά ανακατέματα.

Έτσι δεν θα σχηματιστούν οι κρύσταλλοι πάγου που αλλοιώνουν την υφή του παγωτού.

Σερβίρεται με σπιτικό γλυκό του κουταλιού, ή συνοδεύει τα γλυκά ταψιού και τις τάρτες φρούτων.

Tip: Αν κάνετε κέφι να ασχοληθείτε, πάτε στη συνταγή μου για το Εκμέκ Κανταϊφι. Αντί για την κρέμα που είναι η μεσαία του στρώση, βάλτε το παγωτό καϊμάκι. Από πάνω κανονικά την σαντιγύ, πασπαλίστε με το τριμμένο φυστίκη και τα κερασάκια και βουρ για την κατάψυξη. Χριστέ μου... είναι σκέτη αμαρτία!!!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου