H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Γιγάντες στη γάστρα με τουρκάκια και χωριάτικο λουκάνικο

Να έχετε δίπλα τη σόδα και κανένα Zantac γιατί αυτό το πιάτο είναι μεγαλειώδες από όλες τις απόψεις και επίσης καθόλου φιλικό με το στομάχι και την εντερική χλωρίδα... αλλά... φίλε.... είναι ένας κρασομεζές... άλλο πράγμα !!!!!






ΥΛΙΚΑ:

500γρ γίγαντες βιολογικοί
4 καυτερές πιπερίτσες χωρίς τα κουκούτσια τους (τουρκάκια)
3 λουκάνικα τρικάλλων ή άλλα χωριάτικα
4 ντομάτες περάσμένες στον τρίφτη
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 1/2 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
1/2 κ.γ. κανέλλα
1 ματσάκι μαϊνταντό
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια βιολογικά
2 καρότα βιολογικά (προαιρετικά)
200γρ. φέτα θρυμματισμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ, οπότε και βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν σε ένα τάπερ με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κ.γ. σόδα μαγειρική.

Την επόμενη μέρα (τουλάχιστον 12 ώρες αργότερα) τους ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν περίπου 1 1/2 ώρα.

Χύνουμε το νερό τους.

Στη γάστρα ρίχνουμε τη ντομάτα τριμμένη, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το λάδι, τον μαϊντανό, τα καρόττα σε φέτες, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σκόρδα πολτοποιημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ρίχνουμε μέσα τα φασόλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Ψιλοκόβουμε τα "τουρκάκια"- χωρίς τα κουκούτσια τους, και τα φουντάρουμε μέσα στη γάστρα.

Σκεπάζουμε και βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 2 ώρες να γίνει το φαγητό.

30΄ πριν το τέλος, ανοίγουμε τη γάστρα ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα κομμένα ροδέλες (να είναι πάνω πάνω) και συνεχίζουμε το ψήσιμο με το καπάκι της γάστρα ανοιχτό για να γίνουν τα λουκάνικα.

(Ο λόγος που τα λουκάνικα δεν τα ρίχνουμε από την αρχή είναι ότι τα λουκάνικα δεν αντέχουν το ψήσιμο της γάστρας και διαλύονται.)

Βγάζουμε τη γάστρα, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα και σερβίρουμε.

Να συνοδεύσετε με παγωμένο Ροζέ και να το απολαύσετε!!!!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου