H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αγκινάρες με Μοσχάρι και σως αυγολέμονο

Αν είστε τυχεροί και μένετε Αργολίδα, θα ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή την εποχή οι πεντανόστιμες αγκιναρούλες είναι στα φόρτε τους. Αν πάλι δεν είστε από εκεί αλλά μπορείτε στο τοπικό σας μανάβικο να προμηθευτείτε φρέσκο, αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό να το κάνετε, γιατί σήμερα σας έχω ένα πιάτο θαύμα, ένα πιάτο ποίημα, ένα πιάτο σκέτο μπελά που όμως ανταμοιβεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο σας λέω... και για του λόγου το αληθές:







ΥΛΙΚΑ:
(για 6- 8 άτομα)

12-16 μεγάλες αγκινάρες (περίπου 2 ανά άτομο)
1,5kg μοσχαρίσιο ποντίκι
2 κρεμμύδια ξερά
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
1 κιλό πατάτες βιολογικές
4 καρότα βιολογικά
4 σκελίδες σκόρδου
3 λεμόνια χυμό
1 ζελέ Knorr ζωμό μοσχάρι
ελάχιστο αλάτι
μπόλικο μιξ 4 πιπέρια (Anatoli)
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο

για το αυγολέμονο μπεσαμέλ:
πιπέρι
2 αυγά
2 κ.σ. κορνφλάουερ
1 λεμόνι το χυμό




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κόβοντας όλα τα φυλλαράκια τους και το χνούδι, καθώς και ό,τι περισσεύει από το κοτσανάκι τους στο κάτω μέρος, ώστε να μείνει καθαρή η κούπα της αγκινάρας.

Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση.

Σε μια λεκάνη μεγάλη βάζουμε νερό και τον χυμό του λεμονιού και τις αφήνουμε μέσα για να μην μαυρίσουν.

Σε μια άλλη λεκάνη, ετοιμάζουμε τις πατάτες με τα καρότα.

Τα κόβουμε και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, λεμόνι λάδι (εγώ ρίχνω και ελάχιστο μοσχοκάρυδο μέσα και 3-4 σκελίδες σκόρδο επιπλεόν πολτοποιημένες για έξτρα πικάντικη γεύση!!!!) και με τα χεράκια μας τις κάνουμε καλό ανακάτεμα να πάει η γεύση παντού.

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο πολτοποιημένο και τα κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια.

Σε μέτρια φωτιά, θωρακίζουμε το κρεάς από όλες τις πλευρές.

Ρίχνουμε μέσα τον κύβο ζωμού.

Ρίχνουμε τις πατάτες με τα καρότα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να πάει η νοστιμιά παντού.

Πασπαλίζουμε με το πιπέρι.

Γεμίζουμε με βραστό νερό από τον βραστήρα μέχρι ίσα να καλύπτεται το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά να βράσει το φαγητό μας για 1 ώρα.

Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες, τον άνηθο και αλατίζουμε, ρίχνουμε το χυμό 2 λεμονιών και ξανασκεπάζουμε. Πάντα σε χαμηλή ένταση το μάτι. (δηλαδή αν η κουζίνα σας είναι από το 1-9 εσείς το βάζετε το φαί στο 3-4)

Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ακόμα.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:

Παίρνουμε ζουμί από το φαγητό, να γεμίσει ένα κατσαρολάκι μικρό.(περίπου 15 εκ. διάμετρος εννοώ)

Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε τα αυγά, το κορν φλάουερ και το λεμόνι πολύ καλά.

Σε μέτρια φωτία ρίχνουμε το μείγμα πολύ αργά, ανακατεύοντας συνέχεια μέσα στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.

Σερβίρουμε με μπόλικη από τη σως αυγολέμονο από πάνω και φρεσοτριμμένο πιπέρι

Tip:

Το φαγητό αυτό γίνεται εξαιρετικό και με χοιρινό αν το θέλετε.
       
Επίσης, μπορείτε κάλλιστα να παραλείψετε τις πατάτες και τα καρόττα με εξίσου καλό             αποτέλεσμα.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου