H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Γκιούλμπασι

Λάτρης του κρέατος αλλά και της απίθανης ιστορίας που κρύβεται πίσω από την εμπνευσμένη αυτή συνταγή. Την εποχή της επανάστασης, που οι κλέφτες ζούσαν κυνηγημένοι στα βουνά, δεν μπορούσαν πάντα να μαγειρέψουν το φαγητό τους στη φωτιά, ο εχθρός θα τους εντόπιζε εύκολα.
Έβαζαν το φαγάκι τους λοιπόν μέσα στη γάστρα (και συνηθέστερα στην προβιά του ζώου που είχαν σφάξει), άναβαν κάρβουνα και  το έθαβαν μέσα στο χώμα. Αυτό ψηνόταν για πολλές ώρες, ακόμα και για μέρα ολόκληρη. Το κρέας ήταν συνήθως αρνί ή πρόβατο που θα είχαν κλέψει... Το λεγόμενο "κλέφτικο" έχει αναφορές στο ιστορικό γεγονός, όπως και το γκιούλμπασι που έχει τη λογική του ανάμεικτου κρέατος με λίγα λαχανικά, οτι δηλαδή γρήγορα και πρόχειρα θα έβρισκε κανείς για να φάει. Όπως και νά ΄χει, η γεύση του είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ !





ΥΛΙΚΑ:

(για 6 άτομα)


650γρ αρνί μπούτι
650γρ. χοιρινό λαιμό
650γρ. μοσχάρι ποντίκι ή χτένι
4 πατάτες
3 καρότα
3 πιπεριές φλωρίνης κόκκινες
3 πιπεριές φλωρίνης πράσινες
300γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας
6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
1 χούφτα φύλλα από φρέσκο δενδρολίβανο
ελαιόλαδο
λαδόκολλα
σπάγγος κατάλληλος για φούρνο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Κόβουμε τα κρέατα σε κύβους.  Αν έχουν λίπος επάνω τούς το αφήνουμε γιατί θα βοηθήσει να είναι μαλακό στο ψήσιμο.

Πλένουμε καλά το κρέας και το στραγγίζουμε από τα νερά.

Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα καρόττα, τις πιπεριές, τις πατάτες.

Κόβουμε σε 12 μεγάλους κύβους τη γραβιέρα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας για περίπου 15΄.

Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και φτιάχνουμε 6 "σακουλάκια" λαδόκολλα τα οποία θα τα γεμίσουμε ως εξής:

3 κομμάτια κομμάτια κρέας (1 αρνί, 1 μοσχάρι, 1 χοιρινό)
2 κομμάτια καρόττου
4 πατάτες
1 σκελίδα σκόρδου
3 κομμάτια πιπεριάς
2 κομμάτια τυρί
(αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ντομάτα αλλά και ξερά κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια!)
Πασπαλίζεται με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο δενδρολίβανο.

Ραντίζετε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο.

Τυλίγετε σφικτά σαν πουγκάκια και κλείνετε με τον σπάγγο.

Σε μια γάστρα που τη γεμίζετε ως τη μέση νερό, βάζετε τα πουγκάκια και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 2 1/2 με 3 ώρες στους 200.

Τα προσφέρετε κλειστά στους καλεσμένους σας συνοδεύοντας με μια δροσερή πράσινη σαλάτα και κόκκινο ή ροζέ κρασί.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου