H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τηγανόψωμο της Καρύστου

Είναι υπέροχο ορεκτικό, με άπειρες δυστυχώς θερμίδες. Αν δεν το γνωρίζετε το τηγανόψωμο σαν ορεκτικό συνηθίζεται παραδοσιακά στην Εύβοια. Απολαύστε !







ΥΛΙΚΑ:
για την ζυμη
1/2 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
1 φακελακι ξερη μαγια
1/2 κ.σουπας αλατι
1 κ.γλυκου ζαχαρη
1 φλ.μικρο του καφε ελαιολαδο
1 κουπα του καφε μεγάλη χλυαρο νερο.

για την γεμιση 
300 γρ τυρι φετα τριμμενη ή μυζήθρα
πιπερι

λάδι για το τηγάνισμα
κεφαλοτύρι για πασπαλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και του ανοίγουμε στη μέση μια λακουβίτσα.

Ρίχνουμε  το ελαιολαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Σε μια κούπα ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό να διαλυθεί.

Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στη λακουβίτσα του αλευριού και με τα χεράκια μας ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 1/2 ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός πλάστη τα ανοίγουμε και ρίχνουμε μέσα τη φέτα τριμμένη.

Πλάθουμε ξανά, και δημιουργούμε στρογγυλά πιτάκια.

Τα αφήνουμε πάλι 1/2 ώρα να φουσκώσουν.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο (για να μην έχει βαριά μυρωδιά και γεύση) και τηγανίζουμε για μέχρι να ροδοκοκκινήσει και από τις δύο πλευρές.

Το αφήνουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί για λίγο και σερβίρουμε ενώ είναι ακόμα ζεστό πασπαλίζοντάς το από πάνω με κεφαλοτύρι.




ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

2 σχόλια: