H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Γεμιστά

Συνήθως στο σπίτι η μαμά τα έφτιαχνε το Σάββατο. Ήταν η μέρα που παρακοιμόμασταν οι πιο μικροί της οικογένειας, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ, πώς ακόμα και στην προετοιμασία τους, ξυπνάγαμε από την απίστευτη μυρωδιά που γέμιζε το σπίτι.
Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα μεσογειακό και άκρως ελληνικό πιάτο!







ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα, υπολογίζοντας 2 γεμιστά για κάθε καλεσμένο)

6 μεγάλες ώριμες τομάτες
3 κολοκύθια μεγάλα
3 μελιτζάνες μακρόστενες ή πιπεριές πράσινες
1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 χούφτα φύλλα δυόσμου
5 σκελίδες σκόρδο
500γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
3/4 φλ. τσαγιού ρύζι σουπέ
αλάτι
μιξ 4 πιπέρια
1/4 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Για πασπάλισμα:
6 κ.σ. τρίμμα φρυγανιάς
3 ντομάτες φρέσκες χυμό
αλάτι
πιπέρι
σκόνη σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας.

Αφαιρούμε από τις ντομάτες το κοτσανάκι τους και τις ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι περιμετρικά από πάνω ώστε να δημιουργήσουμε ένα καπάκι που να ξανακλείνει.

Με το ειδικό εργαλείο, ή ένα πολύ μικρό κουταλάκι την αδειάζουμε από την ψίχα της, χωρίς να τραυματίσουμε τα τοιχώματά της. Κρατάμε την ψίχα της ντομάτας μέσα σε μια λεκανίτσα για αργότερα.

Αφαιρούμε το κοτσανάκι και από τις δύο πλευρές από τα κολοκυθάκια.

Με το ειδικό εργαλείο, σαν να την ξεβιδώνουμε, αφαιρούμε την ψίχα από το κολοκυθάκι, αργά για να μην τραυματίσουμε τα τοιχώματά του. Κρατάμε την ψίχα που αφαιρέσαμε και την βάζουμε στη λεκανίτσα που έχουμε και την ντομάτα. Κρατήστε ένα κομμάτι συμπαγούς ψύχας από κάθε κολοκύθι για το χρησιμοποιήσετε σαν "πώμα". Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε αν θέλετε τα στρογγυλά κολοκυθάκια που είναι γλυκά και όμορφα.

Κάθε μελιτζάνα αφού την έχουμε πλύνει, της κάνουμε μασάζ για να ξεχωρίσει η ψίχα.
Κόβετε από κάθε μελιτζάνα το πάνω κοτσανάκι και κρατάτε το κοματάκι που κόψατε (καθαρισμένο) για να το χρησιμοποιείσεττε αργότερα σαν "πώμα". Την ψίχα της μελιτζάνας, αλλά και την άδεια μελιτζάνα την αλατίζετε και την κρατάτε σε ένα τρυπητό για μισή ώρα για να ξεπικρίσει. Την στραγγίζουμε καλά και την ρίχνουμε στη λεκανίτσα.

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τις κρατάτε μέσα σε νερό μέχρι να τελειώσετε.

Στη λεκάνη που έχετε ρίξει την ντομάτα και την ψίχα από τα κολοκύθάκια και τις μελιτζάνες, ρίχνετε εξαιρετικά ψιλοκομμένο τον μαϊντανό, το ρύζι, 1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι , πιπέρι, το σκόρδο πολτοποιημένο και τα κρεμμύδια, περασμένα στον τρίφτη.

Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας.

Σε ένα μεγάλο ταψί, γεμίζετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες με το μείγμα. Αραδιάζετε και τις πατάτες.

Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδο και τον χυμό από 3 ώριμες φρέσκες ντομάτες και πάνω από κάθε γεμιστό, ρίχνετε τρίμμα φρυγανιάς.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 2 ώρες.

Tip: Η γέμιση που θα σας περισσέψει, γίνεται άνετα γιουβαρλάκια... Τουλάχιστον στο σπίτι μου πάντα έτσι κάναμε!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου