H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μοσχάρι Στρογγανώφ

Η συνταγή αυτή είναι ρώσικη στην καταγωγή και έχει καταγραφεί για πρώτη φορά σε βιβλίο μαγειρικής από το 1861 (Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju ). Η συνταγή είναι από τότε πολύ αγαπητή και όπως είναι φυσικό έχει δεχθεί παραλλαγές με ιδιαίτερες επιρροές πλέον από την Αμερική που αγαπά τα μανιτάρια και την κρέμα γάλακτος. Έτσι λοιπόν, ενώ η αρχική συνταγή είχε το μοσχαράκι να συνοδεύεται από σως μουστάρδας, η εξέλιξη αυτής της συνταγής, όπως θα σας την παρουσιάσω σήμερα, κέρδισε φίλους ανά τον κόσμο! (για να γνωρίζετε... ο Στρογγανώφ ήταν διπλωμάτης ή αριστοκρατης, ερίζει η ιστορία!)







ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα περίπου)

1 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο
500γρ. φρέσκα μανιτάρια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 κ.σ. μουστάρδα γλυκειά
1 ζελέ ζωμού κρέατος
2 κ.σ. κορν φλάουερ
300ml κρέμα γάλακτος
μιξ 4 πιπέρια
αλάτι
1 ζελέ ζωμό μοσχαρίσιο (Knorr)
3 κ.σ. βούτυρο (προτιμώ Lurpak)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε το φιλέτο σε κύβους, το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε από τα νερά εντελώς.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μανιτάρια. Τα κόβουμε σε φέτες.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμύδια. Τα ψιλοκόβουμε πολύ.

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.

Κατόπιν τσιγαρίζουμε το κρέας για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζελέ ζωμού κρέατος.

Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 15'.

Μόλις έχουν σωθεί τα υγρά του φαγητού μας, προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο και τη μουστάρδα.

Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε για 5΄.

Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για ακόμα 5'.

Πασπαλίζουμε με το κορνφλάουερ και ανακατεύουμε ζωηρά να "δέσει" το φαγητό μας.

Σερβίρεται ιδανικά με ταλιατέλες και συνοδεύουμε με παγωμένο Chianti.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου