H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Αρνάκι φρικασέ με αντίδια

Αγαπάω πολύ την ελληνική φύση και από μικρή θυμάμαι πήγαινα με τη μητέρα μου για να μαζέψουμε χορταράκια στην ύπαιθρο. Αντί για τα αντίδια, μπορείτε σε αυτό το φαγάκι να χρησιμοποιείσετε χορταράκια του βουνού!!!







ΥΛΙΚΑ:

1,5 kg αρνάκι μπούτι
1 kg αντίδια ή χόρτα του βουνού
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι μυρόνια
1 ματσάκι άνιθο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτ. λευκό κρασί
αλάτι
1 κ.γ. μιξ 4 πιπέρια
1 κ.γ.σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
1 1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
2 λεμόνια χυμός
2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το αυγολέμονο:
2 αυγά
1 λεμόνι χυμός
3 κ.σ. κορν φλάουερ





ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 Πλένουμε πολύ καλά το αρνί, το καθαρίζουμε από το πολύ πάχος και το κόβουμε σε μεριδούλες.

Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Το περνάμε από αλεύρι το οποίο το τινάζουμε από το κρεατάκι.

Πλένουμε και καθαρίζουμε σχολαστικά τα χορταρικά.

Ο άνιθος, τα μυρώνια και οι καυκαλήθρες πρέπει να ψιλοκοπούν.

Τα αντίδια μια τα ψιλοκόψετε για να "φαίνονται" μέσα στο πιάτο μας!

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Τσιγαρίζουμε για 5' σε μέτρια θερμοκρασία.

Ρίχνουμε τον άνιθο, τα μυρόνια και τις καυκαλήθρες και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.

Ζεματάμε τα αντίδια σε μια άλλη κατσαρόλα, σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα χορταρικά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, τσιγαρίζουμε το αρνάκι μας.

Όταν έχει ροδοκοκκινήσει, προσθέτουμε τα χορταρικά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και προσθέτουμε καυτό νερό ίσα να καλυφθεί το φαγητό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νεράκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιβογράζει για περίπου 1 1/2 ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Παίρνουμε ζουμάκι από το φαγητό 2 φλ. μεγάλο του τσαγιού, στίβουμε και το λεμόνι και τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μαζί με το κορνφλάουερ. Να επιμείνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Χτυπάμε τα αυγά τα οποία προσοχή, είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ρίχνουμε στο ζουμάκι με το αλεύρι.

Σε ένα  κατσαρολάκι με καυτό νερό (0.5lt), προσθέτουμε το ζουμάκι με το κορνφλάουερ σιγά σιγά, ανακατεύοντας ζωηρά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (δηλ. αν η κουζίνα σας είναι από το 1 -9, να το βάλετε στο 6)

Μόλις αρχίζει να πήζει αποσύρουμε από το μάτι.

Σερβίρουμε το θεϊκό αυτό πιάτο, με γενναία δόση κρέμας, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλετε συνοδεύοντας με τηγανιτές πατάτες :)

Πιείτε στην υγειά μου, μαζί με αυτό το πιατάκι παγωμένο ροζέ!



ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου