H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες


Και φέτος έφτιαξα τους κουραμπιέδες της χρονιάς. Μιας δύσκολης ομολογουμένως χρονιάς, που μοιάζει σαν να μην καλοδέχεται τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Πάμε κόντρα λοιπόν στην κακή ψυχολογία, γλυκαίνουμε πρώτα την ψυχή μας, και μετά τον ουρανίσκο μας, φτιάχνουμε με τους αγαπημένους μας τα γλυκά μας και σκορπίζουμε χαμόγελα. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, αναδημοσιεύω τη συνταγή για τους κουραμπιέδες και σας καλώ να μοιραστείτε μαζί μου τη χαρά των γιορτινών ημερών.



protothema.gr




ΥΛΙΚΑ:
(για περίπου 2+ κιλά κουραμπιέδες)

1200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600γρ. φρέσκο βούτυρο σε βαζάκι (προτιμώ ΟΛΥΜΠΟΣ)
250γρ. αμύγδαλα με το φλούδι άψητα
1/2 κ.γ. baking powder
2 βανίλιες
220γρ. ζάχαρη άχνη
50γρ. ρούμι ή κονιάκ
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα ταψί βάζουμε μια λαδόκολλα, απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στους 160 για 12' μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα σπάμε σε μικρότερα κομάτια για να τα διαχειριστούμε καλύτερα μέσα στους κουραμπιέδες.

Σε ένα μίξερ, χρησιμοποιώντας τα πλαστικά του αναδευτήρια, ρίχνουμε , το βούτυρο όπως είναι παγωμένο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 20΄.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το baking powder ,τη βανίλια, το ρούμι και τα αμύγδαλα και χτυπάμε για άλλα 10'.

Παίρνουμε κουπ-πατ και φτιάχνουμε κουραμπιεδάκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε, προσπαθώντας να τους πετύχουμε να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Απλώνουμε σε μεγάλες λαμαρίνες στις οποίες έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170' για 25'-30' μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ρόδισμα και να ψηθούν μέχρι το κέντρο. (θα πρέπει να είστε κυριολεκτικά από πάνω!)

Τους βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Για το πασπαλισμα με την άχνη: βάλτε την άχνη σε μια λεκάνη. Κατόπιν ρίχνετε μέσα 2-3 κουραμπιέδες τη φορά, τους γυρνάτε γυρω γύρω να έχουν καλυφθεί με άχνη, τους τινάζετε και τους βάζετε σε μια πιατέλα για να τους βάλετε στο γιορτινό τραπέζι.

Tip: εκτός από ζάχαρη, τους κουραμπιέδες, τους καλύπτω και με σοκολάτα. Επιλέγω τις 3 κουβερτούρες του εμπορίου: Μαύρη, άσπρη και γάλακτος. Λειώνω τη σοκολάτα σε μπεν- μαρί, βουτάω έναν έναν τους κουραμπιέδες, να καλυφθούν καλά από τη σοκολάτα και κατόπιν τους αφήνω 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω σε λαδόκολλα για να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και να μπορώ να τους σερβίρω. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή για το γιορτινό γλυκάκι.

Επίσης να γνωρίζετε πως αν οι κουραμπιέδες διατηρηθούν σε αεροστεγώς κλεισμένο μεταλλικό κουτί, χωρίς να αχνιστούν με ζάχαρη, μπορούν να μείνουν φρέσκοι μέχρι και 3 μήνες!


ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου