H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα Γεμιστή

Τί άλλο είναι τα Χριστούγεννα, παρά όμορφες μυρωδιές, ένα ζεστό σπιτικό και η μαγεία από τα φωτάκια. Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς την γαλόπούλα; Όχι! Νά λοιπόν η συνταγή της μητέρας μου γεμάτη αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια!





ΥΛΙΚΑ:
(για 8 άτομα)

1 γαλοπούλα  5-6 κιλά
2 κιλά πατάτες
4 λεμόνια χυμός
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. μιξ 4 πιπέρια
200γρ. φέτες μπέϊκον
8 σκελίδες σκόρδο
3 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
2 κ.σ.μιξ για ψητό κρέας (προτιμώ αυτό του ΑΒ)
1 κ.σ. πάπρικα γλυκειά
1 κ.σ. αλάτι
100γρ. βούτυρο (προτιμώ Lurpak)

Για τη γέμιση:
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. "σμυρνιό"
1 κ.σ. ζάχαρη
4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ τομάτας
λίγο αλάτι
μιξ 4 πιπέρια
1  κ.γ. 200γρ. πεκορίνο σε κύβους ή " Άγιος Μιχάλης"
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. κουκουνάρι
150γρ. μπέϊκον σε κύβους

Σπάγγος για το δέσιμο της γαλοπούλας
1 φλούδα λεμονιού

Για άλειμμα κατά το ψήσιμο:
1 ποτ. ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. μιξ 4 πιπέρια
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
λίγο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη, τις στραγγίζουμε από τα νερά και ρίχνουμε τις σκελίδες το σκόρδο πολτοποιημένες, αλάτι, μπόλικο πιπέρι μιξ (για το ωραίο άρωμά τους), την  πάπρικα, τον χυμό των λεμονιών και το λάδι και ανακατεύουμε ζωηρά.

Ετοιμάζουμε την γαλοπούλα. Την πλένουμε καλά και την καθαρίζουμε, όπου χρειάζεται, από υπολείμματα.

Παίρνουμε τις φέτες του μπέϊκον και ανασηκώνοντας με προσοχή, σαν να είναι πουκαμισάκι (!),  την πετσούλα της γαλοπούλας, στρώνουμε μια- μια τις φέτες, προσπαθώντας να καλυφθεί όσο γίνεται περισσότερο μέρος τις γαλοπούλας από το μπέϊκον. Αυτό το κάνουμε γιατί το κρεατάκι τις γαλοπούλας μπορεί να έχει την χαρακτηριστική μυρωδειά που δεν την ανέχονται όλοι, αλλά είναι και πιο στεγνό από εκείνο του κοτόπουλου. Το μπέϊκον θα δώσει άρωμα και υγρασία.

Μόλις  έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζουμε τη γαλοπούλα μέσα στην λεκάνη με τις πατάτες και με τα χεράκια μας φροντίζουμε να κάνουμε "μασάζ" το πουλερικό μας με τα ζουμιά τις λεκάνης που είναι όλη η γεύση. Αφήνουμε μέσα στην λεκάνη να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε σχετικά δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μπέϊκον, τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά μαζί με το σκόρδο πολτοποιημένο και τα κουκουνάρια. Όταν τα κουκουνάρια έχουν ροδίσει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού και προσθέτουμε τη σάλτσα:

Διαλύουμε τον πελτέ της τομάτας με λίγο ζεστό νεράκι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και λίγη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι (γιατί η γέμιση θα συνοδεύεται από τυρί) και ρίχνουμε μέσα στον κιμά.

Θα ψήσουμε τη γέμιση συνολικά για περίπου 25'.

Η γέμισή μας, δεν θέλουμε να είναι υδαρής. Αν έχει περισσότερο ζουμί απ' ό,τι πρέπει, την αφήνουμε στον μάτι μέχρι να τα πιει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις έχει σχετικά κρυώσει, προσθέτουμε τους κύβους τυριού και ανακατεύουμε.

Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τη γαλοπούλα μας. Της ανοίγουμε την κοιλίτσα και την γεμίζουμε με την γέμιση. "Ταπώνουμε" την έξοδο με μια φλούδα λεμονιού και κλείνουμε την κοιλίτσα με σπάγγο που θα τον περάσουμε από την ειδική βελόνα. Κλείνουμε καλά και τα ποδαράκια για να μην μας φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Προσθέτουμε τις πατατούλες, βάζουμε και ζεστό νερό να σκεπαστούν.

Παίρνουμε το βούτυρο, παγωμένο, και με τα δαχτυλάκια μας απλώνουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας.

Σκεπαζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο για 6 ώρες (τις πρώτες 5 ώρες στους 160' και την τελευταία ώρα στους 220').

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε με ένα μίγμα από λεμόνι, λάδι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι που θα έχουμε φτιάξει σε ένα πιατάκι, ώστε να διασφαλίσουμε η πέτσα της γαλοπούλας να μην σκάσει και ξεραθεί το κρέας.

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα με τις πατατούλες γύρω γύρω και την γέμιση ξεχωριστά, ώστε δίκαια να μοιραστεί στους καλεσμένους σας.

Συνοδεύστε με παγωμένο Αμέθυστο Ροζέ!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ & ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου