Η πιο παραδοσιακή και χαρακτηριστική λιχουδιά των εορτών.
Πανεύκολη στην εκτέλεση και για σίγουρη επιτυχία.
Πάμε λοιπόν στην κουζίνα α! και καλές γιορτές να έχουμε παιδιά !!!!
ΥΛΙΚΑ:
(για περίπου 50 τμχ)
1,2 kg Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. ηλιέλαιο
50γρ. βούτυρο αγελάδας
30 γρ.ζάχαρη άχνη
430 γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.γ. "σμυρνιό"
2 κ.γ. κανέλλα
1/3 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/2κ.γ. σόδα
Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
2 ξύλα κανέλας
Για το στόλισμα:
500γρ. τριμμένο καρύδι
2 ξύλα κανέλας
100γρ. μέλι θυμαρίσιο κατά προτίμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βήμα 1ο: Βάζουμε χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια, ντυνόμαστε με το καλύτερο χαμόγελό μας και με την πιο θετική διάθεση που έχουμε, ξεκινάμε την προετοιμασία μας.
Δουλεύουμε με τα χεράκια μας (για λίγο όμως!)σε μια μεγάλη λεκάνη. (πόσες παιδικές μνήμες ξυπνάει αυτή τη εικόνα !!!! )
Ρίχνουμε το λάδι μας και το βούτυρο (λιωμένο) μέσα στην λεκάνη.
Κατόπιν ρίχνουμε τη σόδα, τη ζάχαρη, το "σμυρνιό", το γαρύφαλλο, το ξύσμα από πορτοκάλι, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το χέρι μας να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης μας.
Υπολογίζουμε περίπου κάθε μελομακάρονο να είναι 40- 45 γραμμάρια.
Με ένα πιρούνι χαράζουμε ή τρυπάμε κατά μήκος τα μελομακάρονά μας.
Γεμίζουμε το ταψί, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά κενό ανάμεσα στα μελομακάρονα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για περίπου 35'- 40'.
Για το σιρόπι:
Το ετοιμάζουμε από πριν, ή ακόμα και από την προηγούμενη, καθώς,για το σωστό μέλωμα τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και να μελωθούν αμέσως μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο. Το απαιτεί η συγκεκριμένη συνταγή.
Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το πορτοκάλι και τις κανέλες και το βράζουμε για 3 λεπτά (ο χρόνος ξεκινάει από τη στιγμή που θα κάνει μπουρμπουλήθρες βρασμού!).
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μόλις ¨βγουν" τα μελομακάρονα από τον φούρνο.....
Όταν ολοκληρώσουμε το ψήσιμό παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μελομακάρονα και τα βάζουμε στο σιρόπι δυο τρεις βόλτες και κατόπιν στην πιατέλα σερβιρίσματος.
Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, με ένα πιρούνι ρίχνουμε μέλι από πάνβ και τα στολίζουμε σε μια γυάλινη πιατέλα.
Πανεύκολη στην εκτέλεση και για σίγουρη επιτυχία.
Πάμε λοιπόν στην κουζίνα α! και καλές γιορτές να έχουμε παιδιά !!!!
ΥΛΙΚΑ:
(για περίπου 50 τμχ)
1,2 kg Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. ηλιέλαιο
50γρ. βούτυρο αγελάδας
30 γρ.ζάχαρη άχνη
430 γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.γ. "σμυρνιό"
2 κ.γ. κανέλλα
1/3 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/2κ.γ. σόδα
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
100 γρ. μέλι700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
2 ξύλα κανέλας
Για το στόλισμα:
500γρ. τριμμένο καρύδι
2 ξύλα κανέλας
100γρ. μέλι θυμαρίσιο κατά προτίμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βήμα 1ο: Βάζουμε χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια, ντυνόμαστε με το καλύτερο χαμόγελό μας και με την πιο θετική διάθεση που έχουμε, ξεκινάμε την προετοιμασία μας.
Δουλεύουμε με τα χεράκια μας (για λίγο όμως!)σε μια μεγάλη λεκάνη. (πόσες παιδικές μνήμες ξυπνάει αυτή τη εικόνα !!!! )
Ρίχνουμε το λάδι μας και το βούτυρο (λιωμένο) μέσα στην λεκάνη.
Κατόπιν ρίχνουμε τη σόδα, τη ζάχαρη, το "σμυρνιό", το γαρύφαλλο, το ξύσμα από πορτοκάλι, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το χέρι μας να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης μας.
Υπολογίζουμε περίπου κάθε μελομακάρονο να είναι 40- 45 γραμμάρια.
Με ένα πιρούνι χαράζουμε ή τρυπάμε κατά μήκος τα μελομακάρονά μας.
Γεμίζουμε το ταψί, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά κενό ανάμεσα στα μελομακάρονα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για περίπου 35'- 40'.
Για το σιρόπι:
Το ετοιμάζουμε από πριν, ή ακόμα και από την προηγούμενη, καθώς,για το σωστό μέλωμα τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και να μελωθούν αμέσως μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο. Το απαιτεί η συγκεκριμένη συνταγή.
Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το πορτοκάλι και τις κανέλες και το βράζουμε για 3 λεπτά (ο χρόνος ξεκινάει από τη στιγμή που θα κάνει μπουρμπουλήθρες βρασμού!).
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μόλις ¨βγουν" τα μελομακάρονα από τον φούρνο.....
Όταν ολοκληρώσουμε το ψήσιμό παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μελομακάρονα και τα βάζουμε στο σιρόπι δυο τρεις βόλτες και κατόπιν στην πιατέλα σερβιρίσματος.
Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, με ένα πιρούνι ρίχνουμε μέλι από πάνβ και τα στολίζουμε σε μια γυάλινη πιατέλα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ & ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου