H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Λαζάνια με αυθεντική Bolognese

Τώρα για να είμαι τελείως ειλικρινής, δεν έχω καταλήξει να η σάλτσα μπολονέζ είναι αυθεντικά ιταλική. Διότι, υπάρχουν ιταλοί που ισχυρίζονται το αντίθετο. Σας υπόσχομαι να το ψάξω. Όπως και να χει, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή, ελαφρώς κουραστική στην ετοιμασία της, και σήμερα θα μαγειρέψω τη διαφορετική μπολονέζ (η συνταγή είναι από ιταλίδα πάντως) μαζί με λαζάνια, καθότι και μου αρέσουν πολύ πολύ αλλά είναι και φαγητό που φτουράει ( σε σχέση με το κόστος και πόσα πιάτα βγάζει). Τί να κάνουμε τέτοιες εποχές όλα τα σκεφτόμαστε. Λοιπόν, αν σας ενδιαφέρει λίγο να ξεφύγουμε από τον παραδοσιακό κιμά για μακαρόνια δοκιμάστε το πιάτο που σας προτείνω!






ΥΛΙΚΑ:

για τη μπολονέζ:
120 γρ. μπέϊκον
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. κιμά χοιρινό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο καρόττο
1 σέλερυ
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 ποτ. κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 ποτ. κρασί κόκκινο
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος ή γάλα πλήρες (ω! ναι)
1 ζελέ ζωμού βοδινού
πιπέρι

για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα πλήρες
100γρ. βούτυρο (προτιμώ President)
100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι

300γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 συσκευασία λαζάνια (δεν θα τα χρησιμοποιήσετε όλα μην ανησυχείτε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

φτιάχνουμε τη μπολονέζ:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε τα λαχανικά, τα οποία πριν τα έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ, για 3'.

Ρίχνουμε το μπέϊκον κομμένο σε πολύ ψιλά κομμάτια.

Το τσιγαρίζουμε και αυτό για 3'.

Εν συνεχεία, ρίχνουμε τους κιμάδες και τους διαλύουμε με την ξύλινη σπάτουλα για να μην είναι σβολιασμένοι.

Μόλις έχουν πάρει καφετί χρώμα (περίπου σε 3') σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.

Διαλύουμε τον ζωμό βοδινού σε περίπου 2 ποτ. νερού βραστό νερό.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ που τον έχουμε διαλύσει σε ένα μικρό μέρος από τον ζωμό βοδινου.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά ( αν η κουζίνα σας είναι απο το 1 έως 9, το βάζουμε στο 2, μη σας πώ και στο 1), σκεπάζουμε και αφήνουμε με κλειστό καπάκι να σιγοβράζει για 1 1/2 ώρα.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε σιγά σιγά και λίγο λίγο τον ζωμό βοδινού ώστε η μπολονέζ μας να μην αφυδατωθεί.

Μόλις έχει περάσει η ώρα, ρίχνουμε μέσα το γάλα ή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε άλλα 10' στο μάτι και αποσύρουμε για να συνεχίσουμε παρακάτω.

για τη μπεσαμέλ:

 Σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το βούτυρο στο οποίο ρίχνουμε κοσκινιστά το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε να γίνει χυλός ομογενοποιημένος.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει χυλός και σιγά σιγά να πήξει.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά

Ετοιμάζουμε τα λαζάνια, σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί τους. (tip: μην τα παραβράσετε!)

Σε ένα ορθογώνιο ταψάκι, στρώνουμε κάτω κιμά, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

Από πάνω στρώνουμε λαζάνια να καλύπτεται.

Στη συνέχεια στρώση μπεσαμέλ.

Ξανά παρμεζάνα.

Από πάνω κιμά.

Άλλη μια στρώση λαζάνια.

Μετά κιμά, πασπαλίζουμε με το τυρί.

Τέλος η υπόλοιπη μπεσαμέλ και από πάνω το υπόλοιπο τυρί.

Βάζουμε στο φούρνο, σε προθερμασμένο εννοώ, στους 180 για 1 ώρα.

Σερβίρουμε τουλάχιστον 30' αφότου το βγάλουμε από τον φούρνο για να στέκεται.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου