H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Καγιανάς με σύγκλινο

Είμαι αυτές τις ημέρες στη Μεσσηνία, και πιο συγκεκριμένα στην Κορώνη. Σε αυτά τα πανέμορφα μέρη δεν θα απολαύσετε μόνο το μπάνιο στις απίσtευτες παραλίες και τον καφέ στα γραφικά καφενεδάκια, αλλά συνάμα θα ευχαριστηθείτε το καλό φαγητό. Χθες βρέθηκα στην Φοινικούντα, στην ταβέρνα Έλενα, εκπληκτικό μαγαζί, με χρόνια ιστορία, που σας παρακαλώ ειλικρινά να επισκεφθείτε. Εκεί έφαγα τον Καγιανά. Ποιός είπε ότι το καλό φαγητό είναι το ακριβό, το εξεζητημένο, το περίπλοκο. Απλό, σύντομο στην εκτέλεση, ελληνικό έδεσμα, γευστικό και προκλητικό στους γευστικούς κάλυκες, ένα ποίημα να το γευτείς το καλοκαιράκι με παγωμένη μπυρίτσα και μπόλικο φρέσκο ψωμάκι για το βούτημα στην γευστική σαλτσούλα. Δεν ξέρω ειλικρινά, τί άλλο να γράψω για να σας πείσω. Η δοκιμή φτάνει....




ΥΛΙΚΑ:
 (για 4 άτομα)

8 αυγά
4 ώριμες βιολογικές ντομάτες
400γρ. σύγκλινο (αν μπορείτε να βρείτε "Τσικάκης- Γιαννόπουλος" θα πάθετε)
3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
ελάχιστο αλάτι
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.γ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε στον τρίφτη.

Βγάζουμε το σύγκλινο από το βαζάκι του, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Από το λάδι στο βαζάκι, κρατάμε 2 κ.σ. για το τηγάνισμα.

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μέσα το σύγκλινο και όλο το ελαιόλαδο.

Τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5΄.

Κατόπιν, ρίχνουμε την ντομάτα, το πιπέρι, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι.

Τσιγαρίζουμε για άλλα 5' και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αυγά χτυπημένα.

Με μια ξύλινη σπατουλα αρχίζουμε να ανακατώνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού για 3'.

Μόλις έχει δέσει το αυγό αποσύρουμε.

Αν  θέλετε, μπορείτε να ρίξετε μέσα τριμμένη φέτα.
Σερβίρουμε σε μια βαθειά πιατέλα και για να ομορφύνετε το πιάτο σας, φρυγανίστε φετούλες χωριάτικο ψωμί το οποίο θα το περάσετε με σκορδοβούτυρο.

Τέλος, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε προς το τέλος του ψησίματος και τηγανητές πατάτες μέσα στον καγιανά που μαζί με λίγη φετούλα θα σας προσφέρουν το τέλειο ολοκληρωμένο πιάτο...
Να το φάτε με τους αγαπημένους σας και να μημονεύσετε τη μεσσηνιακή γή!!!!!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα και καλως σε βρηκα!
    Δεν εχω δοκιμασει ποτε συγκλινο δυστυχως, αλλα φαινεται πολύ ενδιαφερον πιατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή