H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ντολμαδάκια με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Αμάν! Τί πιάτο είναι αυτό?! Συνεχίζοντας την εμμονική καταχώρηση καλοκαιρινών πιάτων, ιδού και αυτό, από τα πιο λατρεμένα ορεκτικά, ελαφρύ, μυρωδάτο, πεντανόστιμο, μαλακό... ένα ποιήμα γαστριμαργικής τέχνης. Όταν πήγαινα στον κήπο του παππού ένα βλέμμα να έριχνα στην λότζια με τα κληματόφυλλα και την είχα φτιάξει την φαντασίωση: αχνιστά ντολμαδάκια να τα τρώς με τα δαχτυλάκια και ο ουρανίσκος σου να μαγεύεται....
Πάμε λοιπόν, σήμερα μαγειρεύουμε ελληνικά, μαγειρεύουμε καλοκαιρινά, μαγειρεύουμε με αγάπη ένα πιάτο από τον κήπο κατευθείαν στα στομαχάκια μας !!!!






 

ΥΛΙΚΑ:

30-40 φύλλα κλημματαριάς σε άλμη ή φρέσκα αψεγάδιαστα
600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
400γρ. κιμά χοιρινό
1 φλ. τσαγιού ρύζι σουπέ
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 λεμόνι τον χυμό
αλάτι κατά προτίμηση
1 ματσάκι άνηθο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

για τη σάλτσα αυγολέμονου:
1 αυγό
2 κ.σ. κορνφλάουερ
1/2 λεμόνι τον χυμό
πιπεράκι
ελάχιστο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σας προτείνω φύλλα στην άλμη για να μην κουράζεστε να παίρνετε φρέσκα.

Αν παρόλ αυτά έχετε γιαγιά στο χωριό να σας δώσει φρέσκα φυλλαράκια, τότε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε βραστό αλατισμένο νερό για 5'.

Τα αφαιρούμε από το νερό με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να παγώσουν. (Εγώ συνήθως τα απλώνω μέσα σε ένα μεγάλο ταψί και τα αφήνω καμμιά ώρα)

Αν έχετε φύλλα μέσα σε άλμη τα ξεπλένετε και τα αφήνετε στην άκρη χωρίς να τα τραυματίσετε μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση.

Για την γέμιση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε τα δύο είδη κιμά, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, ελαιόλαδο και το κρεμμύδι περασμένο στον χοντρό τρίφτη. (θα κλάψετε λιγότερο από το κρεμμυδάκι αν το κόψετε πριν το τρίψετε στα 4 και το ξεπλύνετε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό)

Πλάθουμε καλά την γέμιση για τα ντολμαδάκια και εν συνεχεία την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσει.

Ανοίγουμε το κάθε φύλλο και στην βάση του, δηλαδή εκεί που οι ίνες του ενώνονται για το "κοτσάνι" του, βάζουμε μια μακρόστενη μπάλα κιμά όση μισό κουτάλι σούπας.

Γυρίζουμε μια φορά το φύλο, το κοτσάνι πάνω από την μπάλα κιμά, διπλώνουμε αριστερά και δεξιά τις δύο άκρες του φύλλου προς το κέντρο του και τελειώνουμε κάνοντας "βαρελάκι" το φύλλο γύρω από τη γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε ρίξει ελαιόλαδο αραδιάζουμε ένα ένα τα τυλιγμένα ντολμαδάκια και από πάνω ρίχνουμε περίπου 3 ποτήρια νερό από τον βραστήρα.

Βάζουμε πάνω απο τα ντολμαδάκια μας ένα πιάτο εμαγέ περίπου όσο η διάμετρος της κατσαρόλας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.

Σιγοβράζουμε το φαγάκι μας για 1ώρα και 20' περίπου.

Για να φτιάξουμε την σάλτσα αυγολέμονου, παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα, συμπληρώνουμε λίγο νερό από τον βραστήρα, και ρίχνουμε μέσα το λεμόνι το αυγό και το κορνφλάουερ και ανακατεύουμε πάρα πολύ γρήγορα με έναν αυγοδάρτη.

Το βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα μας (περίπου 5').

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια ζεστά.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου