H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Χοιρινό με μπάμιες

Για να κάνω και λίγο εξομολόγηση εδώ, όταν το πρωτοέφτιαξα, δεν είχα πάρει κρέας από τον χασάπη.
θα σας εξηγήσω τί εννοώ....: Είχαμε πάει με τον σύζυγο εκδρομή στη Στενή Ευβοιας, και φάγαμε σε ένα από αυτά τα εκπληκτικά ταβερνάκια μεταξύ των άλλων και κοντοσούβλι. (έχει παράδοση άλλωστε η περιοχή στο κοντοσούβλι, να πάτε...)
Και φυσικά περίσσεψε το κοντοσούβλι, γιατί τους είπαμε 2 μερίδες και μας φέρανε 3 κιλά κρέας.
Γυρνώντας σκεπτικοί πίσω λέγαμε, τί να το κάνουμε τόσο κρέας... και τότε μου ήρθε η επιφοίτηση...: το μαγείρεψα στην κατσαρόλα, κοκκινιστό με μπάμιες. Δεν τους είπα τίποτα στο σπίτι, απλά απόλαυσα την εκκωφαντική ησυχία όταν το σέρβιρα. Κανείς δεν ξαναμίλησε, παρά μόνο, όταν μου επέστρεψαν τα πιάτα απολύτως άδεια από το περιεχόμενό τους και με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Ηταν εκπληκτικό, απίθανο, πεντανόστιμο. Από τότε, το μαγειρεύω συχνά, ακόμα και με μοσχαράκι και φυσικά με κοτόπουλο. Καλή απόλαυση.


ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο
500γρ. μπάμιες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 κ.γ. σμυρνιό (μπαχαρικό)
1 κ.γ. ζάχαρη
1 συσκευασία ντοματοπελτέ
1 κ.γ μιξ 4 πιπέρια
1 κ.σ. αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες.

Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε με λίγο ξύδι σε μια λεκάνη να στραγγίζουν (1/2 ποτ. κρασιού ξύδι)

(για να αποφύγετε την παραπάνω διαδικασία αν δεν έχετε χρόνο, αγοράστε κατεψυγμένες, εγώ αυτό κάνω συνήθως γιατί εργάζομαι και δεν έχω χρόνο για μαγείρεμα).

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Πολτοποιούμε τις σκελίδες σκόρδου.

Κόβουμε το κρέας σε κύβους των 5 εκατοστών και το ξεπλένουμε.

Το στραγγίζουμε από τα νερά.

Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Τσιγαρίζουμε για 3' σε μέτρια θερμοκρασία.

Ρίχνουμε μέσα το κρέας και το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς (περίπου 5').

Ρίχνουμε μέσα τις μπάμιες και τσιγαρίζουμε για άλλα 5'.

Βράζουμε νερό στον βραστήρα και όταν κοχλάσει, το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό ίσα να το σκεπάζει.

Ρίχνουμε τέλος τον ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας, κατεβάζουμε στο 3 (αν η κουζίνα σας είναι από το 1-9 και αντίστοιχα στις άλλες) και αφήνουμε να γίνει το φαγητό για 2 ώρες.

Όταν το σερβίρετε να έχετε φρέσκο ψωμί και ωραίο τυρί φέτα και σας υπόσχομαι θα γίνει χαμός.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

2 σχόλια:

  1. Τη ντομάτα τη ρίχνουμε μαζί με το νεράκι του φαγητού. Η συνταγή ενημερώθηκε. Σε ευχαριστώ που επισκέφθηκες τη Μαρουλίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή