H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μουσακάς με αγκινάρες

Είναι απίστευτο πιάτο και ειλικρινά προκαλώ όσους από εσάς δεν γουστάρετε αγκινάρες με τίποτα, να το δοκιμάσετε και να μου πείτε. Ο τρόπος που βελούδινα συνταιριάζει η απαλή γεύση της αγκινάρας με τον κιμά και στεφανώνεται από το άρωμα της μπεσαμέλ με το μοσχοκάρυδο θα σας κάνουν να παραδεχτείτε ότι αυτός ο μουσακάς είναι γευστικά ανώτερος από τον παραδοσιακό! Γλιτώνετε και τα τηγανίσματα επίσης γιατί αυτή τη φορά θα είμαστε πιο συντηρητικοί!!!! Σας καλώ λοιπόν να με ακουλουθήσετε και περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλιά σας!



ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα)

1 kg κιμά μοσχαρίσιο
1/2 pummaro συμπυκνωμένο
1 ξερό κρεμμύδι
500γρ. αγκινάρες κατεψυγμένες
3/4 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
200γρ. κεφαλοτύρι
1 συσκευασία για μπεσαμέλ
γάλα για τη μπεσαμέλ
αυγά για τη μπεσαμέλ
200γρ. μιξ 4 τυριά τριμμένα
μξ 4 πιπερια (Anatoli)
αλάτι
μοσχοκάρυδο
μπαχάρι τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
λίγο βούτυρο (προτιμώ Lurpak)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζομε τις αγκινάρες:

Ξεπαγώνουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε μέσα σε αλατισμένο νερό στο οποίο θα ρίξουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και θα τις βράσουμε περίπου 25'.

Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τον κιμά:

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες και 1 ξερό κρεμμύδι, εξαιρετικά ψιλοκομμένο μαζί με το ελαιόλαδο να τσιγαριστούν και μόλις έχει κάψει το λάδι ρίχνουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια για να θρυμματιστεί. Πάσπαλίζουμε με λίγο αλάτι, με το μιξ πιπεριών, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι (τριμμένο), το 1/2 της συσκευασίας του pummaro και τον αφήνουμε να ψηθεί. Προσπαθούμε να τον απαλλάξουμε όσο γίνεται από τα πολλά υγρά, γιαυτό μαγειρεύουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι.

"Στήνουμε" τον μουσσακά:

Ελαφρά βουτυρώνουμε το πυρέξ.

Μια στρώση τις μισές αγκινάρες φιλεταρισμένες ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο συμπαγής η βάση του μουσακακά.

Ρίχνουμε 1 αυγό χτυπημένο.

Πασπαλίζουμε με μιξ 4 τυριά- το μισό της συσκευασίας.

Ρίχνουμε τον κιμά.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μιξ 4 τυριά.

Τοποθετούμε και πάλι φιλεταρισμένες τις υπόλοιπες μισές αγκινάρες.

Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.

Ρίχνουμε την μπεσαμελ:

Την μπεσαμέλ θα την φτιάξουμε, για ευκολία, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Στο τέλος όμως, θα πασπαλίζουμε το μείγμα μπεσαμέλ, γενναιόδωρα, με μοσχοκάρυδο !!!!

Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και διάσπαρτα ρίχνουμε 5-6 κυβάκια βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45' ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Αυτό το ωραίο πιάτο, θα το συνοδεύσουμε με ένα παγωμένο Αγιωργίτικο Ροζέ!!!

Tip: Μπορείτε να βάλετε και μια στρώση πατάτες σε αυτόν τον μουσακά, χωρίς να διαταράξετε την ισορροπία γεύσεων. Θα τις κόψετε ροδέλες και θα τις τηγανίσετε. Απλά γνωρίζετε πως θα τον επιβαρύνετε με θερμίδες και έξτρα λίπος.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου