H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Γεμιστοί κοκκινιστοί Κολοκυθοανθοί

Εντάξει! Τί να πώ για αυτό το πιάτο! Πρώτον είναι, θεωρώ, το απόλυτο μαμαδίσιο καλοκαιρινό ορεκτικό. Δεύτερον, όσες φορές, κατά σύμπτωση, το έχω φάει είμαι στην Κορώνη Μεσσηνίας, είναι καλοκαίρι, έχω μόλις γυρίσει από τη θάλασσα, και φυσικά, έχοντας απόλυτη ειλικρίνια απέναντί σας, το φαγητό αυτό το λατρεύω τόσο που το κατεβάζω αμάσητο... σαν σκούπα που ρουφάει ένα πράγμα....
Ακούστε λοιπόν: θα πάτε πρωί στο μανάβικό σας, θα αγοράσετε τουλάχιστον 20 μεγάλα, αψεγάδιαστα φρέσκα κολοκυθολούλουδα, και θα επιστρέψετε στο σπίτι για τα μαγικά!





ΥΛΙΚΑ:

20 αψεγάδιαστα λουλούδια κολοκυθιού
1 φλ. τσαγιού ρύζι σουπέ
3/4  ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλη βιολογική ντομάτα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο φρέσκο
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μικρή συσκευασία τοματοπελτέ
3 σκελίδες σκόρδο
σκόνη μιξ 4 πιπέρια Anatoli
αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
λίγο κύμινο (1/3 κ.γ.)
κεφαλογραβιέρα τριμμένη (για πασπάλισμα στο τέλος, προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Παίρνουμε ένα ένα τα λουλούδια και προσεκτικά κόβουμε από μέσα τους το κίτρινο μέρος (τους στημόνες) στον εσωτερικό τους πάτο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα.

Επίσης με πολλή προσοχή, κόβουμε λίγο και το υπόλειμμα κοτσανιού από το κάτω εξωτερικό τους μέρος (προαιρετικό ανάλογα με την παρουσιάση στο πιάτο μας...)

Με πολλή προσοχή τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν μέχρι να ετοιμάζουμε την γέμισή τους.

Αν κάποια λουλούδια μας καταστραφούν, τότε ψιλοκόβουμε το τρυφερό τους μέρος, δηλαδή τα πέταλά τους και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα ρυζιού που θα ετοιμάσουμε παρακάτω.


Σε μια κατσαρολίτσα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, πολτοποιούμε και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο, το μισό λάδι και το αφήνουμε να κάψει.

Ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τον μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο και ανακατεύουμε να ξανθύνει για 2'.

Σβήνουμε με νεράκι καυτό από το βραστήρα ίσα να σκεπαστεί.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τον πελτε ντομάτας, τη ντομάτα περασμένη στον χοντρό τρίφτη, πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το κύμινο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή και το αφήνουμε να γίνει μέχρι να χυλώσει και να μην έχει πολλά υγρά.

Κατόπιν, μόλις είναι έτοιμο το πιλάφι μας το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Παίρνουμε ένα ένα τα λουλούδια και τα γεμίζουμε με το ρυζάκι και προσεκτικά κλείνουμε τα φύλλα του πάνω πάνω.
Τοποθετούμε τα γεμισμένα λουλούδια σε μια κατσαρολίτσα στην οποία έχουμε ρίξει μέσα λάδι (το υπόλοιπο 1/2 ποτηράκι) και μόλις έχουμε τελειώσει να τα στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο (όπως κάνουμε με τα γιαλαντζί ντολμαδάκια δηλαδή), περιχύνουμε με ντομάτα ψιλοκομμένη (1 είναι αρκετή), πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κατόπιν ρίχνουμε με ζεστό νερό από τον βραστήρα, σιγά σιγά και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο όσο η διάμετρος της κατσαρόλας.

 
Ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή ψωτιά για περίπου 35΄- 40΄.

Σερβίρουμε συνήθως, αυτό το πιάτο, σαν ορεκτικό. Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μια σως γιαουρτιού και να σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα, με ένα μπωλ γιαούρτι στην μέση και τους κολοκυθοανθούς περιμετρικά του μπώλ!!!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

1 σχόλιο:

  1. Πωπωπω μου τρέχουν τα σάλια και εδώ ειναι 10 το πρωί! Το σηκώνω στο facebook! Γιαμ γιαμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή