H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Σπαγγέτι με Αχιβάδες και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Τί εικόνες φτιάχνω στο μυαλό με αυτό το πιάτο. Να είναι ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι,  να έχουμε γυρίσει από τη θάλασσα με αυτή τη διακριτική μυρωδιά στο δέρμα αλατιού και καρύδας από το αντιηλιακό, να χαμογελάμε ο ένας στον άλλο γιατί αυτή η συνομωσία του καλοκαιριού μας έχει γλυκάνει την ψυχή, και σε μια όμορφη κουζίνα που το παράθυρό της βλέπει στην ήρεμη θάλασσα να αραδιάζω τις μοσχομυριστές ντομάτες και τις φρέσκες αχιβάδες που πήραμε το πρωί από τη βάρκα....
Είναι πιάτο γεμάτο μυρωδιές, είναι πιάτο ελαφρύ, καθώς το καλοκαίρι δεν μπορείς να παραφουσκώνεις... Είναι πιάτο εμπειρία και αν φτιάξετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα θα το απολαύσετε όσο τίποτε άλλο !!!





ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αχιβάδες
400γρ. μακαρόνια σπαγγέτι
3 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες γινωμένες βιολογικές ντομάτες
20γρ. μαϊντανό
2 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες τσίλι
10γρ. κορν φλάουερ
1 κ.γ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
1 ποτ. κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
τριμμένο πεκορίνο για πασπαλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα στραγγιστήρι ρίχνουμε τις αχιβάδες.

Τις ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.

Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε για 30΄ περίπου.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σε ένα κατσαρόλι με καυτό νερό, ρίχνουμε τις ντομάτες για 1'.

Κατόπιν με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τις ξεφλουδίζουμε.

Τίς κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια.

Τίς ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ και πασπαλίζουμε με αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε και το μισό ελαιόλαδο αλλά και τις καυτερές πιπερίτσες, από τις οποίες θα αφαιρέσουμε με προσοχή τα κουκούτσια τους γιατί είναι πολύ καυτερά.

Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει σαν γαλάκτωμα.

Στη συνέχεια, και σεε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τις αχιβάδες και ανακατεύουμε για 1', κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Κατεβάζουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε 5' μέχρι να ανοίξουν οι αχιβάδες.

Όσες δεν ανοίξουν τις πετάμε.

Στο μπλέντεράκι χτυπάμε τον μαϊντανό με το σκόρδο και  λίγο ελαιόλαδο (4 κ.σ.)

Ρίχνουμε και αυτό το μείγμα μέσα στις αχιβάδες και αφήνουμε για 3' μέσα στο τηγάνι.

Στη συνέχεια, βγάζουμε τις αχιβάδες από το τηγάνι και φυλάμε στην άκρη τον ζωμό τους.

Μία μία, τις καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, δηλάδή, βγάζουμε τη σάρκα τους και τη συγκεντρώνουμε σε μια πιατέλα.

Μόλις έχουμε συγκεντρώσει όλη σάρκα από τις αχιβάδες, ξαναβάζουμε πάνω στο μάτι το τηγάνι με το ζουμάκι τους.

Μέσα στο ζουμί, διαλύουμε το κορνφλάουερ και φουντάρουμε και την αχιβαδόψιχα μέχρι το φαγάκι μας να δέσει (σε μέτρια φωτιά, περίπου 2')

Βράζουμε τα σπαγγέτι μας, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι ανακατεύοντας καλά με το αχιβαδομείγμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ μεγάλο πιάτο ως εξής: 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και από πάνω μια μεγάλη πιρουνιά σπαγγέτι (ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε φορμάκι όπως στη φωτογραφία, και από πάνω πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο τυράκι και πιπέρι καθώς και μαϊντανό εξαιρετικά ψιλοκομμένο.!!! Τέλος, για περισσότερο χρώμα μπορείτε να βάλετε και πινελιές από σάλτσα Πέστο γύρω γύρω στο πιατάκι σας.








ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου