H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Παραδοσιακή τυρόπιτα Αλοννήσου

Τί μαγευτικός τόπος. Αν δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ τις Σποράδες, ειλικρινά, από το βάθος της ψυχής μου σας προσκαλώ να το κάνετε. Πανέμορφες πινελιές πρασίνου μέσα στο Αιγαίο, καταφύγιο για θαλάσσια πανίδα και ατελείωτες παραλίες τόσο για σκαφάτους, όσο και για αναχωρητές.... Αν δεν ζήσετε το συγκλονιστικό ξημέρωμα σε ένα από τα λιμανάκια της Αλοννήσου, με το σμαραγδί του Θεού να ανοίγει την ψυχή σου, αν δεν έχεις απολαύσει το καφεδάκι στη χοβολη και το γλυκό του κουταλιού βλέποντας ένα ηλιοβασίλεμα που κόβει στην ανάσα από το παραδοσιακό καφενείο στο Πατητήρι, αλήθεια, δεν έχεις δει τίποτα... Μέσα σε τόσο γεμάτες εμπειρία εικόνες, κι εγώ, βρήκα στην Αλόννησο την απόλυτη πηγή εδέσματος: τον Αγροτουριστικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Αλοννήσου. Γυναίκες του νησιού, με αγάπη στην παράδοση, πολύ κέφι για μαγειρική και καταπληκτικά γλυκά, με άφησαν άφωνη όταν επισκέφθηκα το νησί. Εκεί, εκτός από τα απίστευτα αμυγδαλωτά, τα σκαλτσούνια, τους κουραμπιέδες, τα τονάκια σε βαζάκι που πιστέψτε δεν έχετε ξαναφάει τέτοιο πράγμα (τα αναφέρω επίσης στο διαφορετικό παστίτσιο με τόνο σε παλαιότερη ανάρτηση), μέσα λοιπόν στο παραδοσιακό αυτό σπιτάκι που οι γυναίκες του νησιού μαγειρεύουν και προσφέρουν όλη τη μέρα, έφαγα την απόλυτη τυρόπιτα. Τηγανητή, τραγανή, πεντανόστιμη, καθόλου βαριά πιστέψτε με.... Απλά τους λές, "γιαγιά θα μου φτιάξεις μια τυρόπιτα;"  Και σε 15' έρχεται ο ουρανίσκος σου σε επαφή με την τελειότητα... Τα υλικά; Ιδού. Και αν θέλετε, μπορείτε σε αυτό το link να δείτε ένα σύντομο βιντεάκι, από την εκπομπή Νηστικό Αρκούδι, που επισκέφθηκε τον Συνεταιρισμό: http://www.youtube.com/watch?v=r6DnpGUaqz8&feature=player_embedded#at=137

Πάμε λοιπόν, ταξίδι στις Σποράδες σήμερα, και καλή μας όρεξη !





ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο νερό
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κιλό τυρί κατσικίσιο

Ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο για τηγάνισμα
Ένα μπωλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το άνοιγμα του φύλλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και κάνουμε στη μέση λακουβίτσα για να ρίξουμε το νερό και το αλάτι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, και πλάθουμε μέχρι να γίνει ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Για κάθε τυρόπιτα, θα χρειαστούμε μια μπάλα ζύμης, λίγο μεγαλύτερη από τη χούφτα μας.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο χρησιμοποιώντας καλύτερα λεπτό και μακρόστενο πλάστη.

Σε μια ξύλινη επιφάνεια ή στο τραπέζι ρίχνουμε μια χούφτα αλεύρι, και ξεκινάμε να ανοίξουμε το φύλλο, σχετικά λεπτό, έπαναλαμβάνοντας το πασπάλισμα με αλευράκι για να διευκολύνουμε τη διαδικασία...

Μόλις το έχουμε ανοίξει, παίρνουμε 200γρ. φέτα, τρίβοντάς τη με τα δάχτυλά μας, και πασπαλίζουμε όλο το φύλλο να πάει παντού το τυρί μας.

Διπλώνουμε τις δύο άκρες της τυρόπιτας προς τα μέσα, και κατόπιν χωρίς να το πολυπιέζουμε το φύλλο (και ανοίξει) την στρίβουμε σε σαλίγκαρο.

Σε ένα κατσαρόλι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (μπόλικο) και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.

Με προσοχή, ρίχνουμε μέσα την τυρόπιτα, προσέχοντας και να μην κάψουμε τα δάχτυλά μας, αλλά και να μην μας ανοίξει.

Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.

Την βγάζουμε από το κατσαρόλι, και πριν τη σερβίρουμε, την αφήνουμε 2' - 3' σε απορροφητικό χαρτί.

Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε αν θέλουμε με χορταρικά (σπανάκι, σέσκουλα, μάραθο, μυρώνια, καυκαλήθρες και φρέσα κρεμμυδάκια), για στριφο-χορτόπιτα και μπορούμε, σαν παραλλαγή να βάλουμε μέσα φέτα μαζί με Phladephia, αφού έχουμε πασπαλίσει με αλάτι και μοσχοκάρυδο. Αυτή η γευστική παραλλαγή θα σας καταπλήξει.... !!!!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου