H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ο ΧΑΛΒΑΣ ΤΗ ΜΑΜΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ




ΥΛΙΚΑ:

1 ποτ νερού λάδι (όχι πολύ γεμάτο )
2 ποτ. νερού γεμάτα σιμιγδάλι χονδρό
2 ½ ποτ. νερού ζάχαρη (όχι γεμάτα)
4 ποτ. νερό γεμάτα
1 βανίλια
6 γαρύφαλλα
1 ξυλαράκι κανέλας μεγάλο
Φλούδα από ένα λεμόνι
Φλούδα από ένα μανταρίνι
1 κ.γ. χυμό από λεμόνι
Μία χούφτα αμύγδαλα αποφλοιωμένα ολόκληρα
Σκόνη «σμυρνιό» περίπου 1 κ. γ. για γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι μαζί με τα αμύγδαλα μέχρι ελαφρώς να ξανθύνουν ανακατώνοντας συνέχεια για τρία λεπτά σε μέτρια φωτιά (στο 2 ή 6 αναλόγως με την κουζίνα σας)

Ρίχνουμε όλο το σιμιγδάλι και ανακατώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα πολύ γρήγορα και συνέχεια για περίπου 10 με 15 λεπτά για να μην καεί το σιμιγδάλι με σκοπό να ξανθύνουν τα υλικά. Αν δούμε κάπου να μαυρίζει το μίγμα, σημαίνει ότι είναι πολύ δυνατή η φωτιά και το χαμηλώνουμε. Όταν πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα – μπέζ τότε αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά -κουταλιά στο κέντρο του τηγανιού. Προσοχή γιατί πετάει, επειδή είναι ζεστό το υλικό και μπορεί να καούμε.

Ετοιμάζουμε παράλληλο το σιρόπι: Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη να αρχίσουν να βράζουν και ανακατώνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μόλις βράσει τα μυρωδικά για 12 με 15 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα κανελο-γαρύφαλλα και τις φλούδες από το σιρόπι .

Ανακατώνουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί όλο το ζουμί. Πρέπει να πήξει το χυλός ανακατώνοντας συνέχεια. Όταν έχει πήξει το κατεβάζουμε απο τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα από επάνω για περίπου 15 λεπτά - μέχρι να κρυώσει.

Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μια φόρμα την οποία έχουμε ελαφρώς «βρέξει αφού έχει κρυώσει προηγουμένως το μίγμα μας.

Μετά από τουλάχιστον 2 ώρες στη φόρμα, το γυρίζουμε σε μια όμορφη πιατέλα και πασπαλίζουμε με Σμυρνιό.





ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου