H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ



ΥΛΙΚΑ:

Χταπόδι (περίπου 1.5 κιλό)
20 κρεμμυδάκια στιφάδου ( ανάλογα με τα κέφια σας)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο για το τσιγάρισμα
Σκόνη σκόρδο
Κανέλλα σκόνη ½ κ.γ.
1 ξύλο κανέλλας
Γαρύφαλλα μια χουφτίτσα
Δενδρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
Λίγο κύμινο
Μοσχοκάρυδο
Μπαχάρι
Πιπέρι
2 ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 ποτ. Κρασιού Ελαιόλαδο
1 ποτ. Κρασιού Μαυροδάφνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια μέσα σε νερό για να μην δακρύσουμε και τα πλένουμε καλά,. Βράζουμε νερό και τα (σε ελαφριά φωτιά), τα ρίχνουμε για 25 λεπτά μαζί με γαρύφαλλα και κανέλλα αλάτι και λίγη ζάχαρη.

Τα σουρώνουμε να φύγει το νερό τους τελείως.

Στη συνέχεια, καθαρίζουμε το χταπόδι από το δέρμα , όσο γίνεται, το κόβουμε σε κομμάτια. Το ξεπλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει από τα νερά του καλά

Βάζουμε λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το χταπόδι το τσιγαρίζουμε με ένα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Προσοχή βγάζει πολλά νερά το χταπόδι. Ανακατεύω για περίπου μισή ώρα το χταποδάκι (θα σας βγάλει την πίστη…) και ρίχνω το κρασάκι.

Μην τρομάξετε, μόλις ρίξετε το κρασάκι αυτό θα αφρίσει. Ρίχνουμε τα μυρωδικά (γαρύφαλλα, δάφνη, δενδρολίβανο και κανέλλα, μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι), 1 κοφτή κουταλιά ξύδι, βάζω και τα κρεμμυδάκια προσεκτικά μην τα διαλύσουμε και τα αφήνουμε να βράσουν άλλη μισή ώρα σε μέτρια φωτιά.

Προσοχή, δοκιμάζουμε το ζουμί να δούμε αν είναι πολύ αλμυρό, ή αν χρειάζεται λίγο αλατάκι (έχει από μόνο του πολύ αλάτι συνήθως).

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα με άλλη μια δόση από όλα τα μυρωδικά σε σκόνη, τη ζάχαρη, ολίγο ελαιόλαδο και σκόρδο σκόνη.

Βράζει το φαγάκι μας για ακόμα μισή ώρα. Αν έχει πολλά ζουμιά, μπορούμε να «δέσουμε» με λίγο κορνφλάουερ για να μελώσει. (Παίρνουμε 5-6 κουταλιές ζωμό με μια μεγάλη κουταλιά κορνφλάουερ σε ένα πιατάκι τα ανακατώνουμε να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι μας αφήνοντας να σιγοβράσει 5 λεπτάκια ακόμα).

Μυστικό: Αν σου γίνει πολύ αλμυρό βάλε 2 πατάτες μέσα στον πελτέ να τραβήξουν την αλμύρα.





ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου