H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Λαζάνια φούρνου με σολωμό και σπανάκι

....Τώρα για να είμαι ειλικρινής αυτοί είναι περίεργοι συνδυασμοί το παραδέχομαι και είμαι ανοικτή σε κάθε κριτική από παραδοσιακούς ελληνοπρεπής ουρανίσκους. Α! Και μη σκεφτείτε ότι εμείς στο σπίτι μας είμαστε της εναλλακτικής γεύσης, αλλά, σας καλώ και σας προσκαλώ να το τολμήσετε, καθώς μια δοκιμή πιστεύω θα σας πείσει. Αρκεί να με ακούσετε προσεκτικά.
Δυστυχώς το πιάτο αυτό είναι κάπως τσιμπημένο σε κόστος αλλά ρε παιδιά όλα τα έχουμε κόψει, όλα τα έχουμε περιορίσει άμα κόψουμε και το φαΐ , πάει, χαθήκαμε!

Για το πεντανόστιμο, και διαφορετικό αυτό πιάτο θα χρειαστούμε:





ΥΛΙΚΑ:

1 κουτί λαζάνια (αν θέλετε προτιμήστε τα λαζάνια με γεύση σπανάκι)
500γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
4 (x 125γρ έκαστο) φιλέτα σολομού κατεψυγμένα χωρίς δέρμα και κόκκαλα
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 χούφτα δυόσμο τα φύλλα
1 χούφτα άνηθο
2 πράσσα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 ζελέ λαχανικών Knorr
αλάτι
λάδι
πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα
250γρ. βούτυρο αγελάδας
150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. κεφαλογραβιέρα
1 αυγό
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 βαθύ πυρέξ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε από τη γέμιση σπανάκι που έχει περισσότερο μπελά στην προετοιμασία.

Πλένουμε τα λαχανικά, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το πράσσο και τα αρωματικά (άνηθο και δυόσμο) και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο για περίπου 5-7 λεπτά να μαραθεί το κρεμμύδι.

Στη συνέχεια ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι το οποίο σαν κατεψυγμένο θα δώσει υγρά στην κατσαρόλα μας.

Ρίχνουμε μέσα το ζελέ λαχανικών Knorr, το πιπεράκι και αν το επιθυμούμε προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.

Σε περίπου 15' η γέμισή μας έχει πιει τα υγρά της και είναι έτοιμη. Την αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε.

Στο γκριλ, ψήνουμε για 17' τα φιλέτα σολωμού αλατοπιπερωμένα και με λίγο ελαιόλαδο ώστε να κάνουν ωραίο τραγανό ψήσιμο.

Όταν το ψαράκι μας είναι έτοιμο το κόβουμε με ένα πιρουνάκι και ανακατεύουμε με το σπανάκι (μην το ψιλοκόψετε με μαχαίρι γιατί δεν χρειάζεται. Ο σολωμός κόβεται μόνος του...)

Στο κατσαρολάκι με το μείγμα σολωμός - σπανάκι, θα ρίξουμε και την τριμμένη παρμεζάνα.


Για τη μπεσαμέλ:

Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο.

Μόλις λιώσει και κάνει μπουμπουλήθρες ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνεχώς.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας παράλληλα συνέχεια μέχρι να γίνει κρέμα χωρίς σβολάκια και να δέσει (περίπιου 5' θα σας πάρει η διαδικασία)

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και την κεφαλογραβιέρα.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα το αυγό το οποίο το έχουμε ήδη χτυπήσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μια μικρή συμβουλή: Πάρτε δύο μεγάλες κουταλιές (εννοώ την κουτάλα της κατσαρόλας τη μεγάλη) από τη μπεσαμέλ και ανακατέψτε με αυτή το μείγμα σπανάκι- σολωμός. Κάνει διαφορά στο αποτέλεσμα.

Πάμε να συνθέσουμε τα λαζάνια:

Πρώτη στρώση μπεσαμέλ.

Από πάνω στρώση λαζάνια

Από πάνω μείγμα σολωμό- σπανάκι

Στη συνέχεια μια στρώση λαζάνια.

Από πάνω μείγμα σολωμό σπανάκι.

Στη συνέχεια μια στρώση λαζάνια.

Από πάνω υπόλοιπο μείγμα σολωμό σπανάκι.

Τέλος άλλη μια στρώση λαζάνια και ολοκληρώνουμε με όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι αν θέλουμε. (μπορείτε να κρατήσετε λίγη παρμεζάνα).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40' ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Εύχομαι να το απολαύσετε. Ιδανικά το συνοδεύετε με παγωμένο λευκό ξηρό κρασί.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

2 σχόλια:

  1. Μου τρέχουν τα σάλια μόνο που το σκέφτομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου αρέσει σαν συνταγή! εύχομαι και να την απολαύσεις μαγειρεμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή