H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Συνταγή για σπιτική Μαγιονέζα

Σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να ξεκινήσω την ανάρτησή μου για το πιο αγαπημένο συνοδευτικό που ταιριάζει σχεδόν με ό,τι φας με ό,τι φτιάξεις την αγαπημένη όλων μαγιονέζα.
Να λοιπόν, δεν χρειάζεται να αναλύσω γιατί αγαπάμε τη μαγιονέζα... γιατί αγαπάω εγώ τόσο τη μαγιονέζα...
Είναι η μικρή - μεγάλη παρανομία του ψυγείου μας. Αυτό το απίστευτο λιπαρό συνοδευτικό με την γλυκοξινοπιπεράτη γεύση που θα ταιριάξει με το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το θαλασσινό, το ζυμαρικό, τα λαχανικά τις τηγανητές πατάτες και πραγματικά αν μπορέσει θα στο φέρει στο κεφάλι ο διατροφολόγος σου.
Προσκυνώ τη μαγιονέζα και σας το λέω χωρίς αιδώ, χωρίς φόβο και πάθος.
Την αγαπώ τόσο που σήμερα θα την φτιάξω, δεν θα την αγοράσω.
Γιατί μέσα στο βαζάκι μου σήμερα θα κλείσω μια μεγάλη διατροφική αμαρτία και αν είναι να "κολαστώ" θα σας παρακαλέσω να έρθετε μαζί μου να πάρουμε μαζί την "κάτω" διατροφική βόλτα και να δελεάσουμε τον ουρανίσκο μας με την αγαπημένη μαγιονέζα:
Θα χρειαστούμε:




ΥΛΙΚΑ:
(για περίπου 200ml μαγιονέζας)

2 κρόκους από βιολογικά αυγά
250 ml σπορέλαιο, ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα πικάντικη (προτίμησα savora)
1 κ.σ. ξύδι λευκό
λίγο πιπέρι
1/4 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)

ελάχιστο νερό (1 κ.σ.) προαιρετικά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αν έχετε την υπομονή,και την όρεξη βέβαια, να φτιάξετε τη μαγιονέζα σας χωρίς μπλέντερ.

Σε εάν μπώλ ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών με τη ζαχαρη, το αλάτι το πιπέρι και το ξύδι.

Χτυπάμε πολύ γρήγορα και επίμονα με τον αυγοδάρτη για περίπου 5 λεπτά ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Στη συνέχεια (καλύτερα να έχετε κάποιον βοηθό), ρίχνετε το λάδι με σταγονόμετρο πολύ πολύ σιγά.

Συνολικά η διαδικασία θα σας πάρει τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας και να ξέρετε πως θα σας βγει το χέρι από το χτύπημα.

Μπορείτε φυσικά να το κάνετε σε μπλέντερ αρκεί να είστε εξαιρετικά υπομονετικοί με το λάδι ώστε τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους.

Στα υλικά αναφέρω πως για τη λιπαρή ουσία προτιμώ το σπορέλαιο καθώς έχει πιο ήπια γεύση.

Κάντε τα πειράματά σας και αποφασίστε εσείς για την ένταση του αποτελέσματος.

Μόλις έχετε ολοκληρώσει με την ομογενοποίηση του λιπαρού στοιχείου μέσα στη μαγιονέζα, ρίξτε τη μουστάρδα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η μαγιονέζα να δέσει, να σφίξει και να αποκτήσει ένα ομοιόμορφο σατινέ αποτέλεσμα.

Μπορείτε να προσθέσετε chives ψιλοκομμένα για γεύση ή 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη.

Tip: Αν παρελπίδα ή μαγιονέζα σας κόψει (σίγουρα κάτι δεν θα έχετε κάνει σωστά σύμφωνα με τα παραπάνω και συνήθως αυτό είναι πως ρίξατε το λάδι πολύ γρήγορα μέσα στο μείγμα), τότε, σε έαν γυάλινο μπώλ ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας νερό και με τον αυγοδάρτη χτυπάμε μια μια κουταλιά τη σούπας, τη φορά, από την "κομμένη" μαγιονέζα μέχρι να μας πήξει όλο το μείγμα.

Πιστέψτε με, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μου θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Για περισσότερη ποσότητα μαγιονέζας διπλασιάστε τα υλικά που σας δίνω.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου