H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Φαλάφελ

Ή αλλιώς ρεβυθοκεφτέδες!!! Αυτό λοιπόν είναι ένα πολύ αγαπητό ορεκτικό στον αραβικό κόσμο αλλά και στη μεσόγειο. Απολύτως απαλαγμένο από ζωϊκά συστατικά, μοναδικό στη γεύση, ειλικρινά αποδεκτό ακόμα και από ανθρώπους που δεν τρώνε τα ρεβύθια! Είναι πολύ μπελαλίδικο στην προετοιμασία, εξ' ου στον αραβικό κόσμο άποτελεί μια διαδικασία που απασχολεί όλες τις γυναίκες του σπιτιού. Πρόσφατα πολύ καλοί μου φίλοι από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος μου έδωσαν την ευκαιρία να δώ την προετοιμασία των φαλάφελ από κοντά, έτσι με τη σειρά μου σήμερα μοιράζομαι μαζί σας αυτή την εξαιρετική συνταγή!








ΥΛΙΚΑ:

1/2 πακέτο ρεβύθια
2 ματσάκια μαϊντανό
3 κρεμμύδια ξερά
4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινά τους
8 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. κόλιανδρο ξερό
1 ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο τα φύλλα
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. φρέσκο πιπέρι τριμμένο
1 1/4  κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 φλ. τσαγιού τρίμμα φρυγανιάς
1/2 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
ελαιόλαδο για τηγάνισμα





ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια μέσα στο νερό να μουλιάζουν.

Τουλάχιστον 12 ώρες τα αφήνουμε για να μαλακώσουν πολύ καλά.

Την επόμενη ημέρα, ξεκινάμε τη διαδικασία.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας: τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, τον κόλιανδρο.

Σε ένα μπλέντερ, ρίχνουμε τα ρεβύθια, μαζί με ελάχιστο νερό (3-4 κ.σ.) και τα πολτοποιούμε.

Ρίχνουμε τον πολτο των ρεβυθιών σε μια λεκάνη.

Περνάμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια με τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, τον ξερό κόλιανδρο, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη και αυτό το μείγμα.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το κύμινο, το πιπέρι, την τριμμένη φρυγανιά και το μπέϊκιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό, ρίξτε 1-2 κ.σ. νερό. (προσέξτε να μην παρα- αραιώσει!!)

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Πλάθουμε στο γνωστό σχήμα ατρακτοειδούς μπαλας τα φαλάφελ, και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν το καφετί χρώμα.

Τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρουμε, και φροντίζουμε να φτάσουν στους καλεσμένους  μας ζεστά και φρέσκα!

Τα συνοδεύετε με σάλτσα χούμους (από ταχίνι) ή και δροσερό τζατζίκι!!







ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή για φαλαφελ.... σιγουρα θα την δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω σώσει τη συνταγή σου και την κάνω συνέχεια. Είναι καταπληκτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ που επισκέφθηκες τη Μαρουλίτα! Καλές μαγειρικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή