H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Πατάτες Ντοφινουάζ

Πιστεύω στις γρήγορες συνταγές. Σαν εργαζόμενη και η ίδια, πάντα ο χρόνος προετοιμασίας μου είναι περιορισμένος, όμως, δεν θέλω αυτό να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του αποτελέσματος. Σας προτείνω ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό για τα κρεατικά σας. Χρόνος προετοιμασίας: λιγοτερο από 20΄ ! Η συνταγή είναι γαλλική... Pommes de terre au Dauphinoise γαρ!






ΥΛΙΚΑ:
1,5kg. πατάτες
400γρ. τυρί τριμμένο γλυκό (ένταμ, γκούντα, παρμεζάνα)
250ml. κρέμα γάλακτος
250ml. γάλα πλήρες
4 κ.σ. βούτυρο
5 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε οβάλ φέτες περίπου 1 εκ. έκαστη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ρίχνουμε το σκόρδο πολτοποιημένο.

Ρίχνουμε επίσης το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Σε χαμηλή φωτιά φέρνουμε σε σημείο βρασμού.

Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις αφήνουμε περίπου 5' μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

Κατόπιν, τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και φυλάμε την κρέμα για αργότερα.

Σε ένα πυρέξ ελαφρά βουτυρωμένο, στρώνουμε τις πατάτες σε στρώσεις και ανάμεσα στις στρώσεις πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τριμμένα γλυκά τυριά.

Τελειώνοντας τις στρώσεις με τις πατάτες, περιχύνουμε με το υγρό μείγμα (γάλα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο) και πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου